Kate MccGwire maakt indrukwekkende installaties van veren

Installatie van Kate MccGwire
Foto’s: Jonty Wilde

Kunst en natuur zoeken elkaar op bijzondere wijze op bij het werk van kunstenaar Kate MccGwire. Met veren van vogels maakt ze indrukwekkende installaties. Een aantal daarvan was deze zomer te zien in het Britse Harewood House.

In dat prachtige landhuis stonden ze stil bij het feit dat 50 jaar geleden een tuin met exotische vogels was gerealiseerd. Speciaal hiervoor heeft Harewood House een kunstenaar uitgenodigd die heel mooi met veren van vogels werkt en daar iets werkelijks unieks van maakt. Wie de eer heeft om met eigen ogen een werk van Kate MccGwire te aanschouwen weet dat dit een bijzondere ervaring is.

In totaal waren er acht werken van MccGwire te zien in het Harewood House, waarvan we er twee willen uitlichten. Allereerst is dat een installatie die speciaal voor deze expositie is gemaakt. Discharge bestaat uit 10.000 veren van de duif ,die als een enorme waterstraal uit de muur boven een boekenkast lijkt uit te komen. Waar de 5 meter hoge straal de grond raakt, liggen allemaal losse veren.

Diervriendelijk

Als we het over dit werk hebben, is het allereerst goed om te weten dat Kate MccGwire alleen werkt met diervriendelijk verkregen materialen. De veren zijn door medewerkers verzameld bij duivenmelkers in de periodes dat de duiven in de rui zijn. Alle veren zijn dus geraapt en niet geplukt. Vervolgens zijn ze geselecteerd op kleur en naar het feit of de veer naar links of naar rechts buigt. Op die manier is het voor de kunstenaar mogelijk om patronen en kleurschakeringen aan te brengen in het werk.

Bezoekers die Discharge van dichtbij bekeken, waren onder de indruk van niet alleen de grootsheid, maar ook de kleuren en beweging die in het werk zit. Als ze er dan achter komen waar het van gemaakt is, zijn ze vaak van het stuk gebracht en zijn sommige soms boos. Het is daarom een geruststelling dat alle veren geraapt zijn. Het is natuurlijk wel vreemd dat mensen hierover boos zijn, maar niet stilstaan bij wat voor dierlijke producten ze eten, dragen en gebruiken.

Plafond

Een ander opvallend werk is Cavort, dat zich het beste laat omschrijven als een soort van vloerkleed van veren met daarboven panelen met spiegels. Ook hier worden je hersenen geprikkeld door de bijzondere vormen en structuren en de herkomst van het gebruikte materiaal. Wie nog verder kijkt, ontdekt dat Cavort verwijst naar het plafond van de kamer waarin het te zien is.

Mocht je zelf werk van Kate MccGwire willen zien dan kun je terecht in het Gewerbemuseum Winterthur in Zwitserland waar tot 1 november 2020 de expositie Federn – wärmen, verführen, fliegen te zien is.

Installatie van Kate MccGwire

Installatie van Kate MccGwire

Installatie van Kate MccGwire