Kengo Kuma maakt sculptuur die de lucht zuivert

gezonde sculptuur

De uitlaatgassen van maar liefst 90.000 auto’s worden tenietgedaan door deze enorme sculptuur van kunstenaar en architect Kengo Kuma. Het speciale materiaal van kunstwerk breath/ng zuivert op unieke wijze de lucht.

Het werk van Kuma was te zien op designbeurs van Milaan, maar zal zeer waarschijnlijk snel zijn weg vinden naar een nieuwe locatie. De combinatie van een aantrekkelijk kunstwerk en de nuttige functie maakt breath/ng ook commercieel interessant. Ik kan me voorstellen dat een werk als deze op allerlei publieke ruimtes in de stad komt te hangen.

Origami

De sculptuur is gebaseerd op klassiek Japanse origami-technieken en bestaat uit 120 met de hand gevouwen panelen. Door deze vouwen is het werk slechts 6 meter lang, maar heeft het een oppervlak van 175 vierkante meter. Hierdoor kan dus de jaarlijkse uitstoot van 90.000 auto’s worden gezuiverd.

Dit is mogelijk door het unieke materiaal waarvan breath/ng is gemaakt. Deze wordt breath technology genoemd en is gemaakt door Anemotech. In de stof zitten nano-moleculen die in staat zijn om giftige moleculen te absorberen en schone lucht door te laten. Het zou mooi zijn als dit soort technieken meer worden toegepast. Schone lucht is erg belangrijk.

gezonde sculptuur

gezonde sculptuur

gezonde sculptuur

gezonde sculptuur

gezonde sculptuur

gezonde sculptuur

Foto’s © Luke Hayes