Maastricht duurste stad voor een autoverzekering

Foto CC Frans Berkelaar

Een autoverzekering afsluiten als je in Maastricht woont, is een dure bedoening. Uit onderzoek van Autoverzekering.nl is gebleken dat inwoners van Maastricht de hoofdprijs betalen voor hun autoverzekering. Leeftijd en dekking maken hierbij geen verschil; de hoofdstad van Limburg komt altijd als duurste stad uit de bus.

Voor het onderzoek is gekeken naar 13 grote steden, waarbij prijzen vergeleken werden op basis van leeftijd (starter, gezin en senior) en dekking (WA, WA+ en Allrisk).

Torenhoge autopremies in Maastricht

Opvallend is dat autobezitters in het zuiden van Nederland een stuk meer premie betalen dan autobezitters in het noorden. Maastrichtenaren betalen voor hun autoverzekering gemiddeld 35 procent meer dan Groningse autobezitters. Op jaarbasis is een autoverzekering in Maastricht ruim €100 duurder dan in het noorden van het land.

Premies stijgen in Maastricht het snelst

In 2018 is de autopremie in Maastricht met 11 procent gestegen; in geen enkele andere stad steeg de premie zo snel. De premiestijging heeft mogelijk te maken met het hoge aantal gestolen auto’s: tussen 2015 en 2017 lagen de gemeentes met de meeste autodiefstallen in Limburg. Omdat auto’s snel over de grens te krijgen zijn, wordt Limburg door veel criminelen als interessant werkgebied gezien.

Daling autowaarde heeft geen invloed op premie

De premie van autoverzekeringen wordt bepaald aan de hand van verschillende factoren, waarbij ook de waarde van de auto een belangrijke rol speelt. Wie echter denkt dat de premie daalt naarmate de auto ouder wordt, komt van een koude kermis thuis: waar Maastrichtenaren in 2015 gemiddeld €29,16 betaalden aan premie, is dat bedrag in 3 jaar tijd met bijna 19 procent gestegen.