Kindertekeningen van metaal op het dak van The Met

Petrit Halilaj - Abetare
Petrit Halilaj – Abetare. Fotografie: Eileen Travel. Alle afbeeldingen: courtesy of The Metropolitan Museum of Art

Toen de Kosovaarse kunstenaar Petrit Halilaj in 2010 een bezoek bracht aan zijn geboortedorp Kunik ontdekte hij dat de school waar hij als kind heen ging er niet meer was. Op de plek waar de school stond vond hij een groot aantal tafels met daarin gekraste tekeningen. Dit inspireerde hem tot het maken van de serie Abetare.

Iedere zomer mag een kunstenaar zijn of haar werk aanbrengen op het dak van het Metropolitan Museum of Art in New York. Voor de zomer van 2024 is Petrit Halilaj geselecteerd. Hij maakte een serie gebaseerd op de tekeningen die hij zag in Kunik. Deze tekeningen zijn door de kunstenaar uitvergroot en gemaakt van brons. Door het nieuwe formaat en de plek waar ze deze sculpturen nu staan zie je ook de context veranderen.

Spin

Wat eerst niet veel meer dan tekeningen waren die uit verveling of baldadigheid zijn gemaakt zijn nu plots kunstwerken die verschillende associaties oproepen bij de toeschouwer. Neem nu bijvoorbeeld de spin bovenaan deze pagina. Op een tafel in een willekeurige school is het gewoon een tekening, maar uitvergroot op het dak van The Met moet je plots aan het werk van Louise Bourgeois denken.

Voor de expositie op het dak van het museum deed Halilaj uitgebreid onderzoek naar gekraste tekeningen op scholen buiten Kunik. Hij bezocht locaties in Albanië, Noord-Macedonië en Montenegro. In een verklaring zegt de kunstenaar het volgende hierover: “Voor mij werd de terugkeer naar de regio en het bezoeken van talloze scholen ingegeven door de wens om mijn eigen intieme kaart te construeren, in tegenstelling tot historische kaarten die dominante verhalen weerspiegelen. Wij bestaan ​​niet in isolement. We worden gevormd door elkaars identiteit, zowel positief als negatief.”

Petrit Halilaj - Abetare

Petrit Halilaj - Abetare

Petrit Halilaj - Abetare

Petrit Halilaj - Abetare

Petrit Halilaj - Abetare

Petrit Halilaj - Abetare