Van Gogh Museum lanceert online tekenworkshopserie

Van Gogh Museum - online tekenworkshop

Sinds oktober kun je in het Van Gogh Museum de tentoonstelling De aardappeleters: misser of meesterwerk? bezoeken. In het kader hiervan organiseert het museum nu de workshopserie ‘Teken het boerenleven’. Vandaag is de eerste aflevering online gezet.

In de online workshopserie leert de kijker tekenen in de stijl van Vincent van Gogh. De lesstof wordt aangeboden in makkelijk te volgen stappen en er wordt gebruik gemaakt van eenvoudige tekenmaterialen. De tekenworkshops worden vanaf 16 november aangeboden op de website van het Van Gogh Museum. Ook kunnen ze via het YouTube-kanaal van het museum worden bekeken.

Tekenen als de meester

In de driedelige workshopserie neemt kunstenaar en docent Inge Schagen de kijker mee naar het atelier van Van Gogh in Nuenen. Dit is de plek waar hij in 1885 De aardappeleters maakte. In zijn tijd in Nuenen werkte hij aan talloze voorstellingen van het Brabantse boerenleven. Hiervoor maakte hij allerlei studies van handen en gezichten van boeren en het boerenlandschap. De tekenworkshop verkent deze drie onderwerpen en leert de kijker om, vanuit zijn eigen perspectief, in de stijl van Van Gogh te tekenen.

Mogelijk gemaakt door Van Lanschot

De workshopserie ‘Teken het boerenleven’ is mogelijk gemaakt door Van Lanschot, hoofdpartner van het Van Gogh Museum. Al sinds 2015 ondersteunt Van Lanschot het museum en sinds 2019 is er sprake van een hoofdpartnerschap. Graag draagt de bank bij aan het behoud en de opbouw van ons culturele erfgoed.

Naast de tekenworkshop heeft Van Lanschot ook een online rondleiding van deze tentoonstelling mogelijk gemaakt. Bregje Gerritse, onderzoeker en samensteller van de tentoonstelling, leidt hierin Hugo Kennis rond. De bekende tv-kok en -presentator is een geboren en getogen Brabander. Hij groeide op in dezelfde streek als waar Vincent van Gogh zijn meesterwerk schilderde.

Onderdeel van online programmering

‘Teken het boerenleven’ is onderdeel van de online programmering van de tentoonstelling De aardappeleters: misser of meesterwerk? die tot en met 13 februari 2022 is te zien. De eerste aflevering van de Van Lanschot x Van Gogh Museum workshopserie staat nu online. Aflevering 2 en 3 volgen op 18 en 23 november. Erg leuk om te doen nu we weer vaker thuis moeten blijven!

Van Gogh Museum - online tekenworkshop