Zo pak je slim je koffer in voor de vakantie

Afbeelding van Rebecca Matthews via Pixabay

Ik ga op reis en neem mee… Hoe zorg je nu dat alles wat je nodig hebt in één koffer past? Door slim in te pakken natuurlijk. Wij geven je wat tips.

Ten eerste moet je zorgen dat je bij je hebt wat noodzakelijk is. Dit zijn natuurlijk je paspoort, bankpassen, tickets en andere reispapieren. Er zijn echter nog andere onmisbare zaken die mensen vaak vergeten. Denk aan opladers voor de telefoon, tablet en camera. Ook oordopjes of een koptelefoon om muziek te luisteren worden vaak vergeten.

Kleding

Het grootste deel van de koffers zal gevuld worden met kleding. Het is daarom belangrijk om van te voren een goede keuze te maken. Check het weerbericht om te zorgen dat je geen overbodige kleding meeneemt. Kies voor basisstukken die je bij meerdere gelegenheden kunt dragen. Een goed voorbeeld is een paar schoenen waarmee je lekker kunt wandelen, maar die ook niet misstaan in een chique restaurant (als je daar überhaupt al naar toe gaat). Om te zorgen dat je niets vergeet kun je het beste van te voren een lijst maken en deze op meerdere tijdstippen nalopen. Er zijn ook apps die je hierbij kunnen helpen.

Verder is het goed om gebruik te maken van de adviezen van Marie Kondo. Zij laat in haar video’s (en in haar serie op Netflix) dat kleding oprollen veel beter is dan vouwen. Ten eerste omdat het minder ruimte inneemt, maar ook omdat opgerolde kleding met veel minder kreukels uit je koffer komt dan kleding die is opgevouwen.

Handdoeken en cosmetica

Neem niet te veel cosmetica en andere verzorgingsproducten mee. Gebruik miniatuurverpakkingen of proefmonsters. Als je naar een hotel gaat, is daar vrijwel altijd gratis badschuim en shampoo en anders koop je ter plaatse een grotere verpakking die je daar ook weer achterlaat. Ga je naar een zonnige bestemming, zorg dan wel dat je altijd een goede zonnebrandcrème bij je hebt. Wat je ook ter plekke kunt kopen is wasmiddel, zodat je sommige kledingstukken kunt wassen en nog een keer kunt dragen. Check ook van te voren of je handdoeken mee moet nemen of dat deze op de bestemming verkrijgbaar zijn. Handdoeken nemen echt enorm veel ruimte in.

Neem niet teveel boeken mee. Een e-reader neemt minder ruimte in of kies voor een kleine paperback of neem een stapel goede tijdschriften mee. Het aanbod tijdschriften is zo groot dat er altijd wat interessants bij zit. Reisgidsen nemen ook vaak erg veel ruimte in. Je zult niet alles uit het boek bezoeken, maak een kopie of foto met je telefoon van de relevante bladzijden.

Wandelschoenen

Tot slot nog een aantal klassieke tips. Gebruik de loze ruimte in schoenen om sokken of onderbroeken in te doen. Hang wel zoveel mogelijk kleding meteen uit als je bent aangekomen op je bestemming. Ga je met het vliegtuig? Probeer dan ook het een en ander mee te nemen in de handbagage of trek het aan. Denk aan grote wandelschoenen, een dikke jas of een warme trui. Die laatste twee kun je aan boord weer uitrekken en in het bagagerek boven je stoppen.

Voor dit alles is natuurlijk ook een goede koffer nodig. Er is tegenwoordig volop keuze in allerlei prijsklassen. De betere reiskoffers hebben tegenwoordig handige opbergvakken waardoor je ook weer slimmer je spullen mee kunt nemen.