Kunst-pretpark Luna Luna keert eindelijk terug

Luna Luna
Muur en draaimolen ontworpen door Keith Haring. Alle foto’s: Phaidon

In de zomer van 1987 gebeurde er iets bijzonders in Hamburg. 13 weken lang kon men op bezoek bij het pretpark Luna Luna, waar de attracties waren ontworpen door beroemde kunstenaars. Het park was een groot succes, met bijna 250.000 bezoekers, maar ging na die ene zomer nooit meer open.

Doordat het park overging naar een nieuwe eigenaar ontstond er een juridische strijd die ervoor zorgde dat de artistieke attracties nooit meer werden gebruikt of in het openbaar te zien waren. Hartstikke zonde natuurlijk, want aan Luna Luna hadden een flink aantal vooraanstaande kunstenaars meegewerkt, zoals David Hockney, Roy Lichtenstein, Salvador Dalí, Keith Haring en Jean-Michel Basquiat. Het was dan ook de bedoeling dat het park na die zomer in Hamburg de wereld over zou gaan.

Los Angeles

Gelukkig lijkt dat nu toch eindelijk te gaan gebeuren. In 2022 besloot een groep kunstliefhebbers zich te ontfermen over de attracties die stof stonden te vergaren in een loods. De juridische problemen lijken opgelost en inmiddels zijn ook de attracties prachtig gerenoveerd. Hiervoor is het overgrote deel van Luna Luna overgebracht naar Los Angeles. De verwachting is dat het park in de zomer van 2024 een tournee zal maken door Noord-Amerika.

Boek

Uitgeverij Phaidon bracht in 1987 een boek uit bij het verschijnen van Luna Luna. Dat boek is ter ere van het herrijzen van het park opnieuw uitgegeven. Hierin staan niet alleen heel veel foto’s en anekdotes, maar ook de ontwerpen van de 25 kunstenaars in kwestie. Luna Luna laat als geen ander zien, dat kunst voor iedereen is. Het boek is samengesteld en geschreven door de Oostenrijker André Heller, die het project als volgt beschrijft: “Kunst moet in onconventionele gedaanten komen en worden aangeboden aan degenen die het normaal gesproken niet opzoeken in meer voorspelbare omgevingen.”

Naast de restauratie van de originele attracties is het huidige team achter Luna Luna ook in gesprek met hedendaagse kunstenaars. Zij moeten gaan zorgen voor interessante uitbreidingen van het park. Wil je op de hoogte blijven? Dan kun je Luna Luna volgen via Instagram.

Luna Luna
Keith Haring aan het werk aan zijn draaimolen
Luna Luna
Bezoekers voor een attractie ontworpen door David Hockney
Luna Luna
Zo zag pretpark Luna Luna eruit in 1987

Luna Luna

Luna Luna

Luna Luna
De poort om door binnen te komen is gemaakt door Sonia Delaunay

Luna Luna

Luna Luna
Bezoekers en een medewerker in maankostuum voor een ontwerp van Roy Lichtenstein
Luna Luna
Het boek is nu te koop via uitgeverij Phaidon