David Hockney op enorm formaat in Londen

David Hockney: Bigger & Closer (not smaller & further away)
Installatie van David Hockney’s Gregory Swimming Los Angeles March 31st 1982 © David Hockney

Een grote trend in de kunstwereld is het op enorme schaal projecteren van het werk van beroemde kunstenaars. Denk bijvoorbeeld aan het succes van Fabrique des Lumières in Amsterdam. In januari 2023 opent een soortgelijke expositie met werk van David Hockney in Londen.

Wat David Hockney: Bigger & Closer (not smaller & further away) anders maakt dan de meeste tentoonstelling die werken uitvergroot projecteren is dat in dit geval de kunstenaar zelf heeft meegewerkt aan de totstandkoming. Of zoals de heer Hockney het zelf zegt:
“Ze gebruiken nu alleen Van Gogh en Monet en die zijn dood. Ze kunnen er niets aan toevoegen. Nou, ik leef nog, dus ik kan dingen beter laten werken”

Voice-over

Dat doet de 85-jarige kunstenaar onder andere door voice-over bij de verschillende onderdelen van de expositie in te spreken. Daarin zegt hij onder andere: “De wereld is heel, heel mooi als je ernaar kijkt, maar de meeste mensen kijken niet zo goed. Ze scannen de grond voor hen zodat ze kunnen lopen, ze kijken niet echt ongelooflijk goed naar de dingen, met een intensiteit. Ik doe dat wel.”

David Hockney: Bigger & Closer (not smaller & further away) opent in januari 2023 in Lightroom in de Londense wijk Kings Cross. Bezoekers kunnen zich zo’n 50 minuten onderdompelen in de kleurrijke wereld van Hockney. De expositie is onderverdeeld in 6 thema’s en is voorzien van commentaar van de kunstenaar zelf. Ben je in de periode in Londen of ben je groot fan van het werk van Hockney dan is het aan te raden om zo snel mogelijk een tijdslot te reserveren.

David Hockney: Bigger & Closer (not smaller & further away)
Installatie van David Hockney’s The Arrival of Spring in Woldgate, East Yorkshire in 2011 (twenty eleven). Fotocredit © David Hockney Collection Centre Pompidou, Parijs. Musée National D’art Moderne – Centre De Création Industrielle
David Hockney: Bigger & Closer (not smaller & further away)
Installatie van David Hockney’s A Bigger Grand Canyon, 1998. Fotocredit © David Hockney Collection National Gallery of Australia, Canberra