Kunsthuis Amsterdam toont pop-art van Jörg Döring

Kunsthuis Amsterdam
Jörg Döring- Dry and sweet

In Kunsthuis Amsterdam is tot 7 april een overzichtsexpositie te zien van Jörg Döring.  Het is voor het eerst dat het werk van de bekende Duitse pop-artkunstenaar te zien is in Nederland.

De schilderijen die Döring toont met zijn expositie Super fluid – Warhol meets Instagram refereren aan de vluchtigheid van de huidige maatschappij. De kunstenaar zet deze hedendaagse actualiteit af tegen het tijdsbeeld van popart, een kunststroming uit de jaren ’60 waarvan Andy Warhol één van de bekendste vertegenwoordigers was. Voor zijn werken gebruikte Döring glamourachtige kleuren, die hij ontleende aan reclameafbeeldingen op straat. Speels vergroot hij de identiteit en symboliek van de westerse consumptiecultuur.

Dubbele bodem

Al meer dan 30 jaar laat Jörg Döring (1965) zich beïnvloeden door pop-art en de Amerikaanse cultuur. Karakteristieke kenmerken als roem, schoonheid, maatschappelijk succes en de bijbehorende tragische keerzijde verwerkt hij in zijn grote olieverfdoeken. Ze doen denken aan stilstaande filmbeelden en close-ups. De gekozen kleuren, diepe schaduwen en dubbelzinnige boodschappen maken het werk van Döring even complex als toegankelijk.

In tegenstelling tot de klassieke pop-art laat Döring niet alleen het beeld zien, maar voegt hij er een nieuwe inhoud aan toe – over hedendaagse, zelfs actuele onderwerpen. Op die manier krijg je volgens de kunstenaar een interessante dubbele bodem. Het werk van Jörg Döring maakt deel uit van talloze vooraanstaande collecties en wordt wereldwijd geëxposeerd. Super fluid is, zoals eerder vermeld, de eerste tentoonstelling van de kunstenaar in Nederland.

Kunsthuis is geopend op woensdag t/m zaterdag van 11.00 tot 17.00 uur en op zondag van 13.00 tot 17.00 uur.

Amstelveenseweg 135
Amsterdam

Kunsthuis Amsterdam
Jörg Döring- Extra fun
Kunsthuis Amsterdam
Jörg Döring – Free Artist
Kunsthuis Amsterdam
Jörg Döring- Got this…
Kunsthuis Amsterdam
Jörg Döring- Hard driven
Kunsthuis Amsterdam
Jörg Döring – Lil wide
Kunsthuis Amsterdam
Jörg Döring – Never told