Hoogtepunten van Yayoi Kusama in Museum Voorlinden

Yayoi Kusama in Museum Voorlinden
Narcissus Garden (1966/2010)

Op 22 maart vierde de Japanse kunstenaar Yayoi Kusama haar 90ste verjaardag. In het kader hiervan heeft Museum Voorlinden een mooie expositie met haar werk ingericht.

Een grote overzichtstentoonstelling kun je het niet noemen, maar het geeft je wel een goed beeld van de diversiteit en genialiteit van het werk van Yayoi Kusama. Vrijwel alles wat haar werk kenmerkt, is samengebracht in twee tijdelijk ingerichte zalen. De getoonde kunst is een combinatie van stukken uit de eigen collectie van Voorlinden en werken in bruikleen. Er is zelfs een schoen met fallussen uit de privécollectie van kunstenaar Klaas Gubbels te zien.

Het meest tot de verbeelding spreekt de Infinity Mirror Room: Gleaming Lights of the Souls. Van buiten niet meer dan een witte kubus, maar wie door de deur naar binnen gaat, stapt in een andere wereld. Een plek waar geen grenzen zijn en waar tijdelijk al je zintuigen op scherp worden gezet. De combinatie van spiegels, gekleurde lampen en water maken een bezoek aan deze Mirror Room een onvergetelijke ervaring.

Angsten

Daarnaast zie je direct een enorme pompoen, ook al zo’n bekend icoon van Kusama. Het staat symbool voor de psychische problemen waar de kunstenaar al bijna heel haar leven mee kampt. Met kunst probeert ze haar angsten te bedwingen. De pompoen speelt daarbij een belangrijke rol, omdat als ze als kind een ervaring had met pompoenen die tegen haar konden praten.

Ook spiegelende ballen en fallussen zijn terugkerende elementen. Je ziet deze allemaal in de Tuinzaal van het museum. De glimmende ballen van Narcissus Garden gaan heel mooi de interactie aan met zowel de natuur rond het museum, de bezoeker en de gele net painting erachter. In het labyrint van Invisible Life wandel je langs bolle spiegels die je lichaam van alle kanten toont. Ook dit werk doet bijzondere dingen met je bewustwording.

Platonische relatie

Verder toont de Tuinzaal wat kleiner werk waarvan ieder stuk een mooi verhaal over Kusama bevat. Neem nu In The Woods, een kleine kijkdoos met een afbeelding van een vogel omringd door klassieke Kusama-elementen. Het is een eerbetoon aan kunstenaar Joseph Cornell met wie Yayoi Kusama een platonische relatie had.

Na al dit prachtige werk van Yayoi Kusama moet je natuurlijk ook een rondje maken door het museum. Je kunt nog langs de expositie Less is More en een overzicht van het werk van Armando. Na afloop kun je terecht in het restaurant van Museum Voorlinden waar ze prachtige en smaakvolle taartjes in de stijl van Yayoi Kusama serveren.

Yayoi Kusama in Museum Voorlinden
Dots (1999)
Yayoi Kusama in Museum Voorlinden
Pumpkin (2009)
Yayoi Kusama in Museum Voorlinden
Infinity Mirror Room: Gleaminmg Lights of the Souls (2008)
Yayoi Kusama in Museum Voorlinden
Narcissus Garden (1966/2010) en Infinity Nets
Yayoi Kusama in Museum Voorlinden
Invisible Life (2000-2001)
Yayoi Kusama in Museum Voorlinden
Red Velvet Cupcake in de stijl van Yayoi Kusama