McGloughlin Brothers maken hypnotiserende video voor Bonobo

De broers Kevin McGloughlin en Páraic McGloughlin vormen samen het duo McGloughlin Brothers. Hun werk bestaat uit het maken van korte video’s die bomvol interessante filmtechnieken zitten. Voor muzikant Bonobo maakten ze een clip bij het nummer ATK.

Hiervoor gingen de broers naar Portugal waar ze met behulp van onder andere high speed camera’s heel veel beelden schoten, vaak vanuit een trein of tram. Weer thuis monteerden ze de beelden tot een duizelingwekkend geheel. Ze baseerden dit alles voor een groot deel op de technieken die komen kijken bij het maken van een zoötroop.

Razendsnel

Dit is een klassieke techniek om animaties te maken. Hierbij gebruikt men een rechtopstaande cilinder met smalle gaten en illustraties aan de binnenkant. Door de cilinder snel rond te draaien, kun je door de gaten een animatie zien. De McGloughlin Brothers vertaalden deze techniek naar de digitale wereld en laten zo de straten van Portugal in beweging komen. Door de beelden razendsnel achter elkaar te monteren, ontstaat beweging op plekken die normaal gesproken statisch zijn. Volgens de twee broers is overal ritme en beweging te ontdekken, zolang je maar je fantasie gebruikt.

ATK is de eerste nieuwe muziek van Bonobo sinds hij in januari het album Fragments uitbracht. Het nummer is in dezelfde periode opgenomen als het album en is ontstaan uit een DJ-edit die Bonobo maakte van de track Dada van de Ghanese gitarist Atakora Manu. Langzaam maar zeker ontwikkelde het zich tot een eigen nummer. Omdat de stijl beduidend anders is dan de overige muziek op Fragments besloot Bonobo het apart uit te brengen op een ander label.