Professor Travis Rupp brengt bier en archeologie samen

Travis Rupp

Travis Rupp is een professor aan de University of Colorado Boulder en geeft les over de klassieke oudheid van de Grieken, Romeinen en Egyptenaren. Eén van zijn grootste interesses is het bier wat ze in die tijd maakten.

Samen met Avery Brewing Co, een lokale bierbrouwer, heeft Rupp zich nu ontwikkeld tot een heuse bierarcheoloog. Na grondig onderzoek bedenkt hij recepten van bieren die meer dan 1000 of soms zelfs 2000 jaar geleden werden gedronken. Het opvallendst is dat deze bieren ook echt goed smaken. Historici gingen er altijd vanuit dat oude bieren niet lekker waren, omdat men vroeger maar wat aanrommelde. Dit blijkt echter niet te kloppen.

Wilde gist

De bieren die Rupp brouwt zijn gewoon verkrijgbaar in de tap room van Avery Brewing Co. Ze zijn zeer geliefd onder lokale bierliefhebbers. Zo kun je op dit moment een Khonsu Im-Heb en een Pachamama bestellen. Het eerstgenoemde bier is volgens een Egyptisch recept uit 1500 voor Christus, met zesrijige gerst, emmertarwe, khorasantarwe en wilde gisten. De ander is volgens een Peruviaans recept uit de periode 1000-1400. Dit bier is gebrouwen met gefermenteerde mais, quinoa en wilde gist.

Great Big Story ging op bezoek bij Travis Rupp en maakte een korte documentaire over deze bijzondere professor.

Mocht je dichter bij huis een ouderwets Egyptisch biertje willen proberen? Dan moet je naar het Rijksmuseum voor Oudheden in Leiden. Daar verkopen ze een bier volgens een eeuwenoud recept. Het heet Hnq.t en is exclusief gebrouwen door brouwerij Pronck.