Met deze mobiele telefoon kun je alleen bellen

anti-smartphone
Foto’s © Justine Haupt

Een smartphone is enorm handig, maar zorgt ook voor constante afleiding. Soms zou je willen dat telefoons niet anders konden dan gesprekken voeren. Justine Haupt bouwde voor zichzelf zo’n telefoon.

In het dagelijks leven is Haupt ontwikkelaar van astronomische instrumenten bij Brookhaven National Labatory, waar ze onder andere onderzoek doen naar kernfysica en deeltjesfysica. Als je met zulke complexe materie bezig bent, wil je niet worden afgeleid door berichten in de familie-app, binnenkomende mailtjes en gepusht nieuws. Maar je wil wel bereikbaar zijn voor collega’s of noodgevallen thuis.

Draaischijf

Zodoende bouwde Justine Haupt haar eigen mobiele telefoon: The Portable Wireless Electronic Digital Rotary Telephone of Rotary Cellphone. Het enige wat deze telefoon kan is bellen of gebeld worden. Het bijzondere is dat deze door Haupt zelf is ontworpen en in elkaar gezet. En natuurlijk valt de klassieke analoge draaischijf op.

In deze tijd van hyperconnectiviteit, constante afleiding en bedrijven die je data verzamelen is een telefoon als deze een prima alternatief voor mensen die niets meer dan bereikbaar willen zijn. Voor iedereen die handig is, heeft Justine Haupt de blauwdruk van de anti-smartphone als open source gedeeld.

anti-smartphone

anti-smartphone

anti-smartphone

anti-smartphone