De mooiste Sovjet-architectuur in Georgië

architectuur in Georgië
Tbilisi. Archeologisch Museum (1988). © Stefano Perego

Georgië was in de vorige eeuw lange tijd onderdeel van de Sovjet-Unie. Dit tijdperk heeft een grote stempel gedrukt op onder andere de architectuur. De Italiaanse fotografen Roberto Conte en Stefano Perego reisden af naar het land om de markantste bouwwerken vast te leggen.

Bij Sovjet-architectuur denken we vooral aan grauwe woonblokken en protserige monumenten, maar langzamerhand komt er ook steeds meer waardering voor dit culturele erfgoed. Het is een beetje vergelijkbaar met het brutalisme in het westen van Europa. Ook deze ontwerpen worden meer en meer gewaardeerd.

Beton

De twee Italiaanse fotografen maakten in 2015 en 2016 meerdere reizen naar Georgië om foto’s te maken van de meest bijzondere gebouwen en monumenten. Opvallend is de slechte staat waarin veel van de bouwwerken verkeren. Het is lastig te zeggen of dat komt door het gebruik van beton of door het gebrek aan geld voor renovatie. Het kan natuurlijk ook zijn dat de Georgiërs liever niet terugblikken naar het Sovjet-tijdperk.

Het zou zomaar kunnen zijn dat een land als Georgië nog steeds worstelt met het verleden en niet weet wat men aanmoet met dit erfgoed. Mochten een aantal gebouwen of sculpturen de komende jaren verdwijnen of verder vervallen, dan is het goed dat Conte en Perego ze nog hebben vastgelegd. En gelukkig zijn er ook nog genoeg gebouwen die een nieuwe bestemming hebben gekregen.

Meer van dit soort architectuur vind je op Mixed Grill in artikelen over communistische architectuur, architectuur in Belgrado en verlaten monumenten in voormalig Joegoslavië.

architectuur in Georgië
Het voormalig ministerie van Snelwegen van architecten George Chakhava en Zurab Jalaghania en ingenieur Temur Tkhilava (1975). Nu het hoofdkantoor van de nationale bank van Georgië in Tbilisi. © Roberto Conte
architectuur in Georgië
Zestafoni. Kunstacademie. © Roberto Conte
architectuur in Georgië
Chiatura. Russisch oorlogsmonument en appartementen. © Stefano Perego
architectuur in Georgië
Marneuli. “And They Shall Grow”, een sculptuur van Merab Berdzenishvili (1975). © Stefano Perego
architectuur in Georgië
Gudauri. Russisch-Georgisch vriendschapsmonument (1983). © Stefano Perego
architectuur in Georgië
Tbilisi. Voormalig auditorium van de Technische Hogeschool (1976). © Roberto Conte
architectuur in Georgië
Tbilisi. Technische bibliotheek door G. Bichiasshvili (1985). © Roberto Conte
architectuur in Georgië
Chiatura. Overheidsgenouw. © Stefano Perego
architectuur in Georgië
Tbilisi. Het huwelijkspaleis van architect Victor Djorbenadze (1984-1985). © Roberto Conte
architectuur in Georgië
Zhinvali. Monument voor de Slag bij Krtsanisi. © Stefano Perego
architectuur in Georgië
Tbilisi. Appartementencomplexen van Otar Kalandarishvili en G. Potskhishvili (1976). © Roberto Conte