BredaPhoto is dit jaar actueler dan ooit

BredaPhoto
100000 people wearing masks, © Coca, 2020

Van 9 september tot 25 oktober vindt BredaPhoto plaats. Tijdens het evenement is op verschillende locaties werk te zien van bekende internationale en Nederlandse fotografen. Ook is er aandacht voor opkomend talent. Het gekozen thema ’the best of times, the worst of times’ is actueler dan ooit.

Door de huidige corona-pandemie is de wereld met de neus op de feiten gedrukt. De wereld verandert, moet veranderen. Tijdens deze editie van BredaPhoto raken veel fotoseries aan deze nieuwe wereld. Onderwerpen als klimaatverandering, genderidentiteit, economische ongelijkheid, sociale onrust, racisme & discriminatie zijn ruimschoots in beeld gebracht.

Identiteit

Het tweejaarlijkse foto-evenement vindt verspreid plaats over het historische centrum van Breda. Een nieuwe locatie is het voormalig KPN-gebouw. Hier is werk van meerdere fotografen te zien. Een van de exposanten is Laurence Rasti met haar serie ‘In Iran there are no homosexuals’. Ze maakte intieme portretten van mensen die met hun identiteit worstelen. Daar tegenover staat het werk van de Belgische fotograaf Seppe Vancraywinkel. Hij geeft een ongedwongen inkijk in de subcultuur van een groepje jongens op weg naar volwassenheid.

In het Stedelijk Museum Breda heeft gastcurator en fotograaf Jan Hoek speciaal voor BredaPhoto de expositie ‘Power to the Models’ samengesteld. In het kader van ’the best of times the worst of times’ bedacht hij dat, als je echt iets wil veranderen, je het radicaal anders moet aanpakken. Daarom stelt hij de traditionele machtsverhouding tussen fotograaf en model ter discussie. Jan Hoek vroeg mensen die eenzijdig in beeld komen om zelf het heft in handen te nemen. Bruin Parry heeft het syndroom van Down, is fan van Michael Jackson en staat regelmatig model. Wat gebeurt er als hij de optimale foto van zichzelf mag organiseren? Een ander voorbeeld is Mohan Verstegen, die voor Defensie werkt en queer activist is. Overige modellen zijn Baqteria, Ismail Ilgun, DJ Tiësto, Hatti Rees, Chiara Bardelli Tonino en Sylvana Simons.

China

In de Grote Kerk Breda is de tentoonstelling China Imagined te zien. Deze expositie is samengesteld door twee curatoren die in China wonen: He Yining en Ruben Lundgren. Zij willen de tegenstellingen en de diversiteit van de Volksrepubliek China tonen. Er bestaat een bijna onoverbrugbare kloof tussen de verborgen werkelijkheid en het beeld van China dat bestaat bij de rest van de wereld. Een situatie die bevestigd wordt na de wereldwijde uitbraak van het nieuwe coronavirus. Voor de tentoonstelling zijn een twintigtal fotografen geprogrammeerd, waaronder Feng Li, Zhang Kechun, Luo Yang en Pixy Liao.

Club Solo staat in het teken van beeldend kunstenaar Marjolijn Dijkman. Zij richt zich op het overkoepelende vraagstuk van hoe wij, als menselijke soort, ons verhouden tot de wereld en het universum om ons heen. Solo 27 wordt georganiseerd in samenwerking met S.M.A.K. (Stedelijk Museum voor Actuele Kunst) uit Gent.

Park

In het Chassépark en op de XXL Promenade zijn allerlei fotoseries te bewonderen in de open lucht. Zo zijn er foto’s van smeltende gletsjers van het duo Klaus Thymann & Simon Norfolk, van sterke vrouwen in Colombia door Raquel van Haver en van activisten in Hong Kong van Todd Darling. Als je door het park loopt, kom je ook het werk tegen van Michal Iwanowski, een geboren Pool die verhuisde naar Wales. Hij nam de muurtekst “go home Polish” letterlijk en liep van Wales naar zijn geboorteland Polen. Daarnaast laat M’hammed Kilito met zijn portretten van Marokkaanse jongeren een geheel ander beeld zien van Marokko dan het stereotype beeld dat we kennen vanuit de media.

De exposities in het Chassé Park, op de XXL Promenade en bij Club SOLO zijn gratis te bezoeken. Voor de tentoonstellingen in het Stedelijk Museum Breda, de Grote Kerk en in het voormalig KPN Gebouw heb je een ticket nodig. In verband met corona zijn de kaartjes voorzien van een tijdslot. Deze zijn te koop je via de website van BredaPhoto. Ook vind je daar uitgebreide informatie over het programma.

BredaPhoto
Go Home Polish, © Michael Iwanowski
BredaPhoto
Amo a la Reina , San Basilio de Palenque, © Raquel van Haver, 2020
BredaPhoto
Experimental relationship, © Pixy Liao, China Imagined
BredaPhoto
Hatti Rees -(by © Hatti Rees)