OBJECT Rotterdam komt er weer aan

OBJECT Rotterdam
Links: Apol Objects, rechts: Barry Llewellyn. Beeld: OBJECT

Deze tijd van het jaar moet je in Rotterdam zijn voor de mooiste kunst en het spannendste design. De stad staat dan namelijk in het teken van de Rotterdam Art Week. We tipten je al de hoogtepunten van Art Rotterdam en nu willen we het graag over OBJECT Rotterdam hebben.

Bij OBJECT ligt de focus op design en dan echt in de breedste zin van het woord. Dat begint al met de iconische locatie van de designbeurs. Het rauwe HAKA-gebouw is zowel een architectonisch icoon als de perfecte tentoonstellingsruimte. Als bezoeker dwaal je over de etages van het gebouw. In het interieur van beton en glas komt het werk van maar liefst 150 ontwerpers prachtig tot z’n recht.

Deze editie laat de beurs een reeks opvallende samenwerkingen zien tussen ontwerpers en kunstenaars. Zo maakte interieurmerk KOKKE House een meubelserie in samenwerking met de kunstenaar Klaas Gubbels en combineert Sophie Walraven textielontwerpen van Sina Dyks met haar schilderijen. Dit jaar presenteren ook bekende interieurmerken als bøøt, Planq, Fést, Mokkō en Selé hun meest recente collecties.

Volop inspiratie

De grenzen tussen design en kunst vervagen dus regelmatig op OBJECT. Toch blijft er altijd een stevige focus op voorwerpen als lampen, meubels en textiel. Wie op zoek is naar nieuwe trends of iets moois voor in het eigen interieur zal zeker vol inspiratie thuiskomen van OBJECT. Het mooie is dat veel ontwerpers ook klein werk in hun stand hebben dat je ter plekke kunt kopen en mee naar huis kunt nemen. Vaak voor een mooi bedrag. Wij komen eigenlijk wel altijd met een ‘souvenir’ thuis van de designbeurs.

Deze editie valt op dat sieradenontwerp bezig is aan een opmars. ”Nederland kent een rijke traditie op het gebied van sieraden en dat zien we ook op de beurs terug. Denk daarbij niet aan standaard armbanden en oorbellen maar bijzondere, draagbare items waarin design, kunst en mode samensmelten”, aldus directeur Anne van der Zwaag. Zo toont Lindsey Fontijn sieraden van goud en zilver die zowel elegant als robuust zijn en ontwerpt het duo tweek-eek industriële oorhangers. Ontwerper Iris Nijenhuis is aanwezig tijdens OBJECT met sculpturale wearables en Weimin Zhu – dit jaar afgestudeerd aan de opleiding Linking Bodies van de Rietveld Academie – presenteert er een reeks minimalistisch draagbare objecten.

OBJECT Rotterdam 2023
HAKA-gebouw | Vierhavensstraat 38-42 | Rotterdam
Vrijdag 10 tot en met zondag 12 februari 2023 | 11.00-18.00 uur
Tickets zijn online en aan de deur verkrijgbaar en kosten € 16,50, kinderen onder 16 jaar gratis

OBJECT Rotterdam
Links: WEEEF by EE Exclusives, rechts: SARI handcrafted ceramics.
OBJECT Rotterdam
Links: Atelier van de Ven, midden: Nuna Walls, rechts: Alex Zamora – BUFFFFET.
OBJECT Rotterdam
Links: Iris Toonen, midden: campagnebeeld door Studio Laucke Siebein, rechts: Floris Hovers via Gallery Untitled.
OBJECT Rotterdam
Links: bøøt, rechts: Lucas Zito via MLDESIGNERS.