Art Rotterdam 2023

Art Rotterdam 2023
Buitenwerken – Prospects – Laura Malpique

Van donderdag 9 t/m zondag 12 februari vindt Art Rotterdam plaats. Net als voorgaande jaren wordt deze vernieuwende kunstbeurs gehouden in de Van Nelle Fabriek. Op een vloeroppervlak van maar liefst 10.000 m2 tonen verschillende binnen- en buitenlandse galeries het werk van gevestigde en aankomende kunstenaars.

Dit jaar wordt alweer de 24ste editie van Art Rotterdam gevierd. Kunstliefhebbers kunnen in de voormalige koffie- en tabaksfabriek wederom genieten van een veelzijdig aanbod. Zoals altijd vormt de Main Section het hart van Art Rotterdam. Hier presenteren toonaangevende galeries hun met zorg uitgezochte kunstwerken. Ook zal een aantal galeries videowerken vertonen onder de noemer Projections. Daarnaast vinden er specifieke solo/duo presentaties plaats.

New Art Section

De New Art Section is een gedeelte waar opkomende kunstenaars hun werk laten zien. Tijdens deze editie krijgt dit onderdeel een nieuwe impuls. Het is pal naast de entree gesitueerd, zodat er een verrassende eerste indruk van de beurs ontstaat. Maar liefst zestien vernieuwende presentaties zullen direct de aandacht van de bezoekers opeisen.

Fons Hof, directeur Art Rotterdam, zegt hierover: ‘Met de centrale plaatsing van de New Art Section benadrukken wij de uitgangspunten van Art Rotterdam: het ontdekken van nieuwe kunst en het stimuleren van jong talent. Voor veel kunstenaars betekent Art Rotterdam de start van hun loopbaan’.

Prospects

Ook bij het onderdeel Prospects draait het om jonge kunstenaars. In deze jaarlijks terugkerende tentoonstelling van het Mondriaan Fonds kunnen bezoekers werk ontdekken van kunstenaars die onlangs een bijdrage van het Fonds hebben ontvangen om hun beroepspraktijk te starten. Prospects vindt dit jaar voor de elfde keer plaats. Voor de vierde keer wordt de tentoonstelling samengesteld door Johan Gustavsson, bijgestaan door Louise Bjeldbak Henriksen.

NN Art Award 2023

Ieder jaar reikt Nationale Nederlanden Group de NN Art Award uit aan een uitzonderlijk getalenteerde, en in Nederland opgeleide kunstenaar. Voor het eerst dit jaar konden ook kunstenaars uit de Prospects tentoonstelling hun werk inzenden voor een nominatie. De juryleden waren onder de indruk van de hoge kwaliteit van de gepresenteerde werken.

Uiteindelijk heeft de jury uit 34 inzendingen de volgende kunstenaars genomineerd:
Kévin Bray – Upstream Gallery
Monali Meher – Lumen Travo
Laura Jatkowski – Prospects
Salim Bayri – Prospects

De werken van de 4 genomineerde kunstenaars zijn te zien in de NN Art Award stand op Art Rotterdam 2023. De bekendmaking van de winnaar, die een geldprijs van € 10.000,- ontvangt, vindt plaats tijdens de Press Preview van Art Rotterdam op woensdag 8 februari. Daarnaast koopt NN Group een kunstwerk van één van de vier genomineerden aan voor de bedrijfscollectie van NN Group. Van alle genomineerden zal een online artikel verschijnen op GalleryViewer.com.

Buitenwerken

Net als eerdere jaren vormt het buitenterrein van de Van Nelle Fabriek een podium voor een reeks fascinerende buitenwerken. Zelf vinden we dit altijd een van de indrukwekkendste onderdelen van Art Rotterdam. Dit jaar zijn de geselecteerde kunstenaars: Laura Malpique (Prospects), Lisa Tiemann (Schwartz Contemporary), Unflatables (MPV Gallery), Pim Palsgraaf (NL=US Gallery), Tom Putman (Heesjteck#), Ruud Kuijer (Slewe Gallery), Eelke van Willigen (Galerie Franzis Engels), Marinke van Zandwijk (Galerie Franzis Engels), Sarah Maple (Koch x Bos), Chantal van Lieshout (Prospects), De Aanschouw, Dré Wapenaar (NL=US Gallery), Regula Maria Müller (Phoebus), Luuk Smits (Trendbeheer), Miyuki Inoue (Prospects) en Jan Smejkal (Phoebus).

Sculpture Park

Sculpture Park is een nieuw onderdeel van Art Rotterdam. Het is een presentatie van voornamelijk grootschalige kunstwerken die met de natuur óf met de stedelijke omgeving een relatie aangaan. Locatie is de Tabaksfabriek, een van de industriële en monumentale ruimtes die de Van Nelle Fabriek te bieden heeft. Voor de architectonische invulling tekent ontwerpbureau Tom Postma Design (naast Art Rotterdam ook bekend van Art Basel, Frieze Masters, Tefaf).

Een deel van de ruimte is voorbehouden aan Rotterdamse of in Rotterdam opgeleide kunstenaars. Inzet van Sculpture Park is namelijk: verbinding met de stad Rotterdam. Rotterdam bezit een internationaal unieke collectie van ruim 50 grote kunstwerken. Deze beelden, die allemaal op belangrijke plekken in de stad staan, vormen onderdeel van het publieke programma van de Rotterdam Art Week.

De beheerder van deze collectie, Sculpture International, is direct bij Sculpture Park in de Van Nelle Fabriek betrokken. Zo maakt een vertegenwoordiger van Sculpture International, tezamen met een vertegenwoordiger van Tom Postma Design en een Rotterdamse curator/museumdirecteur, deel uit van het selectiecomité. En ten slotte is ook de Rotterdamse Stichting Droom en Daad een belangrijke motor achter de realisatie van Sculpture Park. Deze stichting, opgericht in 2017, is een filantropisch fonds dat investeert in projecten die bijdragen aan een mooi en aantrekkelijk Rotterdam voor bewoners en bezoekers.

Rotterdam Art Week

Art Rotterdam vindt plaats tijdens de Rotterdam Art Week. Kunst-, design- en architectuurliefhebbers vinden door de hele stad diverse beurzen, speciale openingen van tentoonstellingen in musea en kunstinstellingen, pop-up exposities en open ateliers. Net als in eerdere jaren bestaat de programmering uit evenementen die stuk voor stuk het kunstklimaat in de stad versterken en verlevendigen. Voor de complete programmering: Rotterdamartweek.com.

Adres Art Rotterdam:
Van Nellefabriek
Van Nelleweg 1
Rotterdam

Openingstijden: 9 t/m 12 februari van 11:00 – 19:00 uur.

Let op: vanwege de voorgenomen stakingen in het streekvervoer is het onzeker of er bussen naar de Van Nelle Fabriek rijden tijdens Art Rotterdam. Om ervoor te zorgen dat bezoekers vanaf Rotterdam Centraal de beurs kunnen bereiken, rijden er vanaf 8 februari tot en met 12 februari extra Art Rotterdam bussen. Deze zijn gratis voor de bezoekers van de beurs. De bussen rijden op en neer tussen het busstation van Rotterdam Centraal en de halte Beukelsbrug/Van Nelle Fabriek.

Art Rotterdam 2023
NN Award – Laura Jatkowski, Unvergessen, Installation close-up, Various stones (fotograaf: Marta Capilla Urbano)
Art Rotterdam 2023
Main Section – Upstream Gallery – Harm van den Dorpel, Coralena (Mutation 62), 2022
Art Rotterdam 2023
Main Section –  Galerie Binome – Laurence Aëgerter, Heya, séries Point de fuite, 2022
Art Rotterdam 2023
Main Section – Contour Gallery – Saidou Dicko, The Ring, act 1, T Ouaga White Waves, 2022
Art Rotterdam 2023
Sculpture Park – NL=US Gallery – Caroline Coolen, Zelfportret als landschap, 2006
Art Rotterdam 2023
Prospects – Buitenwerken – Chantal van Lieshout
Art Rotterdam 2023
Main Section – Galleria Studio G7, Jacopo Mazzonelli, NOISE, 2022
Art Rotterdam 2023
New Art Section – Pizza Gallery – Jonas Dehnen, Bessel (map with two skies), 2022
Art Rotterdam 2023
Sculpture Park, Galerie Ron Mandos – Atelier Van Lieshout, Destiny, 2021
Art Rotterdam 2023
Main Section -Rademakers Gallery – Martijn Hesseling, Pension am Wald, 2022
Art Rotterdam 2023
Main Section – Madé van Krimpen – Klaas Rommelaere, Dark Uncles, 2021
Art Rotterdam 2023
Buitenwerken – Heejsteck – Tom Putman
Art Rotterdam 2023
Art Rotterdam 2022 (Fotograaf: Almicheal Fraay)