Geslaagde zomereditie van Object Rotterdam

Object Rotterdam 2021
Bas Kosters toont prachtige pilonnen van glas

Normaal gesproken bezoeken we Object Rotterdam in de winter, maar vanwege corona is de designbeurs dit keer verplaatst naar begin juli. Verder voelde het bezoek aan Object als vanouds. We zagen prachtig design op een unieke locatie.

Object Rotterdam is ook dit jaar weer te vinden in het kenmerkende HAKA-gebouw. De rauwe industriële omgeving contrasteert heel mooi met de hedendaagse ontwerpen van beginnend talent en gevestigde namen. Om goed afstand te kunnen houden in het gebouw is de route anders dan normaal. Het bekende trappenhuis kan alleen gebruikt worden om naar boven te gaan. Naar beneden ga je op een alternatieve plek, waardoor het HAKA-gebouw zich weer van een andere kant laat zien. Onder andere met mooie glas-in-lood-ramen.

Tijdens het ronddwalen over de 4 verdiepingen die dit jaar in gebruik zijn, zagen we heel veel moois. Elke stand heeft zo zijn charme en iedereen die exposeert op Object Rotterdam heeft een goed verhaal bij het werk te vertellen. Maak daarom vooral een praatje met de deelnemers. Zo spraken wij onder andere met Diederik Schneemann, die oude verzamelingen een nieuw leven geeft.

Smurfen

Zo verwerkte hij onder andere een oude verzameling smurfen tot een vaas, een verzameling lenticulaire ansichtkaarten tot een kamerscherm en een grote partij luciferdoosjes tot een klok. Zo blijven de verzamelingen, waar mensen ooit jaren liefde en toewijding in hebben gestopt, voortbestaan. Het bekijken van het werk van Diederik Schneemann zal bij veel mensen nostalgische gevoelens oproepen.

Verder spraken we glaskunstenaar Emmy van de Grift die onder de naam Atelier Emski wetenschappelijke en biologische technieken gebruikt om unieke patronen aan te brengen in het glas. Bij de stand van de Nederlandse designstudio ign_re raakten we in gesprek over de filosofie achter het runnen van een merk en het gebruik van bijzondere materialen. Zo zijn er tafels te zien die zijn bekleed met linoleum. Oersterk en perfect schoon te houden.

Regenton

Design is een heel breed begrip. Dat zal je zeker ontdekken bij een bezoek aan Object Rotterdam. Sommige werken zou je ook kunst kunnen noemen. Bijvoorbeeld de prachtige glazen pilonnen van Bas Kosters, de humoristische sculpturen van Reinier Landwehr of de stand van Post Modern Collection. In andere gevallen is het getoonde werk vooral functioneel. Zo zagen we bij Raintap een regenton van gerecycled plastic met bovenop een kraan en wasbak. Super handig.

Ook alles daar tussenin is te vinden op Object. Van prachtige potten en vazen van keramiek tot minimalistisch ontworpen verlichting en van een opvouwbare kajak tot wollen kunstwerken waarmee een goed doel gesteund kan worden.

Object Rotterdam is te bezoeken tot en met 4 juli 2021. Kaartjes kopen kan zowel online als bij de kassa in het HAKA-gebouw.

Object Rotterdam 2021
Glaskunst van Atelier Emski
Object Rotterdam 2021
Mooie interactie tussen glas en beton van Harry Morgan
Object Rotterdam 2021
Post Modern Collection met begerenswaardige én betaalbare kunst
Object Rotterdam 2021
Duurzaam design van ign_re
Object Rotterdam 2021
Lampen van Alex de Witte
Object Rotterdam 2021
Diederik Schneemann maakt nieuwe objecten van verzamelingen. In dit geval een kroonluchter van parfumflesjes
Object Rotterdam 2021
Opvallende vazen van de Franse ontwerper Miles Le Gras
Object Rotterdam 2021
Humoristische sculptuur van Reinier Landwehr