De bibliotheek in Helsinki brengt mensen samen

Bibliotheek in Helsinki
Foto’s: Tuomas Uusheimo

Sinds eind 2018 heeft de Finse hoofdstad Helsinki een nieuwe bibliotheek in het hart van de stad. Ondanks dat het gebouw er prachtig uitziet, gaat het vooral om de functie ervan.

Voor het ontwerp van de Oodi Helsingin keskustakirjasto of Oodi Helsinki Central Library tekende architectenbureau ALA Architects. Zij gaven het gebouw de vorm van een schip. De onderkant van de bibliotheek is van hout en het bovenste deel van glas. Vanaf daar heb je mooi uitzicht over het Kansalaistori-plein en het tegenovergelegen parlementsgebouw Eduskuntatalo.

Dat uitzicht zorgt voor een mooie wisselwerking tussen de twee gebouwen. Zonder wetenschap, onderwijs en onderzoek kan een democratie niet goed functioneren. Ze horen bij elkaar. Dat gegeven is hier dus heel letterlijk genomen. Maar er is in Oodi meer te vinden dan boeken. Het doel van het gebouw is om alle mensen uit de stad samen te brengen.

Wensen

Daarom bestaat slechts een derde van het oppervlak uit kasten met boeken. De rest van de ruimte is gereserveerd voor een café, een restaurant, een publiek toegankelijk balkon, een filmhuis, een opnamestudio en een atelierruimte. Hiermee hoopt de Oodi te voldoen aan de wensen van de inwoners van Helsinki.

Het lijkt erop dat die missie is geslaagd, want in de eerste maand na de opening was al twee derde van populatie van Helsinki op bezoek geweest. Inmiddels staat de teller begin november 2019 al op 3 miljoen bezoekers. Een enorm aantal als je bedenkt dat er slechts 5.5 miljoen mensen in heel Finland wonen.

Bibliotheek in Helsinki

Bibliotheek in Helsinki

Bibliotheek in Helsinki

Bibliotheek in Helsinki

Bibliotheek in Helsinki

Bibliotheek in Helsinki

Bibliotheek in Helsinki