Brabantse Meesters: Vincent van Gogh in Nuenen

Brabantse Meesters: Vincent van Gogh in Nuenen
Vincent van Gogh in Nuenen

In Brabant zijn de afgelopen eeuwen veel beroemde kunstenaars actief geweest. Op talrijke plekken kun je nog sporen ontdekken van hun aanwezigheid. Zo ook in Nuenen, waar Vincent van Gogh een paar jaar heeft gewoond en gewerkt.

Er zijn flink wat plaatsen in Nuenen te vinden die door Van Gogh zijn vastgelegd in schilderijen en tekeningen. Voor je echter via een wandel- of fietstocht op zoek gaat naar die plekken, is het aan te raden om eerst een bezoek te brengen aan het Vincentre. Dit kleine museum staat op fraaie wijze stil bij de tijd die Van Gogh in Nuenen doorbracht.

Antoon Kerssemakers

Je komt er alles te weten over de periode in zijn leven die hij in Nuenen spendeerde en met welke reden. Ook krijg je in het Vincentre een goed beeld over het leven in Nuenen in die tijd en hoe er na het vertrek van Vincent van Gogh altijd een band tussen het dorp en de familie Van Gogh is gebleven. Er hangen helaas geen originele werken van Van Gogh, maar wel van bevriende kunstenaars uit die tijd, waaronder Antoon Kerssemakers.

In het Vincentre zit ook een mooie museumwinkel en je kunt er een kopje koffie drinken. Voor ons is dit ook het startpunt van een wandeling met een gids. Hij neemt ons die ochtend mee op pad door Nuenen. Via de website van Van Gogh Brabant kun je zelf ook een arrangement boeken. Er is heel veel mogelijk: fietsen, wandelen, speurtochten met GPS en diverse culinaire arrangementen in samenwerking met een aantal van de vele restaurants in Nuenen.

Predikant

Tegenover het Vincentre staat het huis waar Vincent van Gogh op 5 december 1883 bij zijn ouders introk. Zijn vader was predikant van de protestantse kerk iets verderop. Zowel het huis als de kerk zijn door Vincent van Gogh getekend en/of geschilderd. Het mooie aan een wandeling met een gids is dat deze altijd een map heeft met kopieën van de kunstwerken in kwestie. Als je dan het kunstwerk vergelijkt met de huidige situatie zie je dat er eigenlijk sinds de tijd van Van Gogh niet zo heel veel is veranderd.

Een groot verschil dat wel direct opvalt, is hoe Nuenen Van Gogh heeft omarmd. Heel veel straatnamen verwijzen naar zijn werk en leven, bijvoorbeeld naar personen die hij heeft afgebeeld. Ook de kerk waar zijn vader dominee was, heet nu Van Goghkerkje. Bovendien vind je op veel plekken informatieborden en zijn er daarnaast allerlei openbare kunstwerken te ontdekken die verwijzen naar Van Gogh.

De aardappeleters

Een bijzonder voorbeeld hiervan is de Hommage aan Vincent van Gogh van Hildo Krop uit 1932 op de Berg met details in de Amsterdamse Stijl. Aan de andere kant van het centrum in het Park vind je een standbeeld van Van Gogh en een driedimensionale sculptuur van De aardappeleters. Dat laatste is een verwijzing naar het beroemdste werk dat Van Gogh maakte in Nuenen. Niet veel later verliet hij het Brabantse dorp.

Zijn vader was inmiddels overleden en een nieuwe predikant zou het huis betrekken. Vincent voelde zich daardoor minder thuis in Nuenen en vertrok uiteindelijk in november 1885 via Antwerpen en Parijs naar het zuiden van Frankrijk. De rest is geschiedenis. De wortels van die geschiedenis liggen deels in Nuenen en zijn nog steeds heel mooi zichtbaar. Voor de liefhebbers van kunst en geschiedenis is Nuenen dus een aanrader om te bezoeken.

Watermolen

Na ons bezoek aan Nuenen maakten we net buiten het dorp nog een korte stop bij de Opwettense watermolen. Deze molen uit 1764 is ook door Vincent van Gogh geschilderd, maar ziet er anno nu nog steeds schilderachtig mooi uit. Bovendien kun je er heerlijk eten. Bij goed weer is het grote terras in de tuin achter de molen een aanrader. Vlakbij de watermolen ligt ook het Vincent van Gogh-fietspad van Daan Roosegaarde dat ’s avonds oplicht in het donker.

Wil je meer weten over Van Gogh in Brabant en de andere plaatsen waar nog sporen van Vincent van Gogh te vinden zijn? Dan raden we je aan om te kijken op de themawebsite Van Gogh Brabant, waar je alle informatie kunt vinden.

Ons bezoek aan Nuenen was in het kader van de Brabantse Meesters. Op verschillende locaties in Brabant gingen we op zoek naar plaatsen waar beroemde kunstenaars hebben gewoond en gewerkt en natuurlijk hun inspiratie hebben opgedaan. Ideaal voor een lang weekend of een weekje in Brabant. Naast Helmond bezochten we ook Helmond en Den Bosch. Kijk voor inspiratie voor een trip op de website van Visit Brabant.

Brabantse Meesters: Vincent van Gogh in Nuenen
In dit huis woonde VIncent van Gogh tijdens zijn verblijf in Nuenen
Brabantse Meesters: Vincent van Gogh in Nuenen
Hier sta je precies op de plek waar Van Gogh het kerkje van zijn vader schilderde.
Brabantse Meesters: Vincent van Gogh in Nuenen
Tijdens een wandeling door Nuenen loop je letterlijk in de voetsporen van Vincent van Gogh
Brabantse Meesters: Vincent van Gogh in Nuenen
In Nuenen schilderde van Gogh De Aardappeleters
Brabantse Meesters: Vincent van Gogh in Nuenen
Net buiten Nuenen staat de Opwettense watermolen, die in 1884 door Vincent van Gogh is geschilderd.