Ontwerpen van een prachtige menukaart, is dat moeilijk?

menukaart

Het maakt niet uit of je de eigenaar of manager van een chic restaurant of een eetcafé bent. Ook als je niet werkzaam bent in de horeca, maar bijvoorbeeld een familiediner organiseert, wil je dat alles er perfect uitziet en de tafel een zekere ambiance uitstraalt.

Je besteedt aandacht aan de aankleding van de tafels, je maakt de keuze voor een bepaald servies en glaswerk en ook het bestek heb je met zorg uitgezocht. De menukaart is tegelijkertijd je visitekaartje en voor je gasten de voornaamste informatiebron. Waar moet een goede menukaart aan voldoen?

Een aantrekkelijk uiterlijk doet lezen en vervolgens bestellen

Een goede menukaart nodigt uit tot lezen. Het ademt dezelfde sfeer uit als je restaurant of dinerruimte. Bij de lay-out gebruik je kleuren die passen bij de inrichting en de sfeer die je met het restaurant wilt uitstralen. Je kunt het beste werken met kleurstellingen die geen aanslag op het oog betekenen. Als je kiest voor tekst, dan zorg je ervoor dat deze tekst ook leesbaar is, ook bij romantisch kaarslicht. Dat houdt in dat je zorgt voor een goed contrast tussen geschreven tekst en achtergrond en dat het font niet zo klein is dat oudere gasten automatisch hun leesbril nodig hebben. Wat tekst betreft geef je duidelijke omschrijvingen, zeker als je de gerechten aanprijst met ingrediënten en bereidingswijze. Wil je je positief onderscheiden ten opzichte van veel van je concurrenten? Laat je tekst dan corrigeren door iemand die de Nederlandse taal tot in de puntjes beheerst.

Foto’s en achtergronden

Op veel menukaarten zie je foto’s van opgediende gerechten. Dit is niet echt aan te raden, tenzij je gebruik maakt van een zeer goede productfotograaf. In veel gevallen ziet het resultaat er namelijk minder appetijtelijk uit dan je zou willen. Je kunt dan beter foto’s van het restaurant zelf nemen en op een smaakvolle wijze in de achtergrond van de menukaart laten opgaan.

Waar gaat u uw menukaarten ontwerpen en laten produceren?

Er zijn veel online drukkers die je van dienst willen zijn met zowel het ontwerpen als het laten afdrukken van menukaarten. Vaak maken ze reclame voor zichzelf door aansprekende voorbeelden op hun website te laten zien. Je kunt ook overwegen om bij een aantal online drukkerijen proefbestellingen te plaatsen of informatiemateriaal aan te vragen. Zo kun je brochures van onlineprinters.nl aanvragen, waarin ze duidelijk maken welke mogelijkheden ze hebben, ook bijvoorbeeld met drukken op luxe papier. Als je het ontwerp het liefst zoveel mogelijk in eigen hand houdt, ga dan in zee met een online drukker die werkt met een gebruikersvriendelijk ontwerpprogramma waar je ook eigen foto’s kunt uploaden. Omdat tijd kostbaar is, is het slim om zaken te doen met een drukker die laagdrempelig contact mogelijk maakt.

Foto: ©istock.com/gpointstudio