Isaac Monté breidt serie gekristalliseerde objecten uit

Isaac Monté
Isaac Monté, stoelen

De Belgische ontwerper Isaac Monté is gefascineerd door de vorming van kristallen. Door het nabootsen van het natuurlijke kristallisatieproces transformeert hij functionele objecten in kunst. Dit keer zijn een stoel, een wandpaneel en een lichtkunstwerk aan de beurt.

Isaac Monté is al langer bezig met het kristalliseren van objecten. Over zijn liefde voor het kristallisatieproces zegt hij het volgende: “Kristal kan zich op allerlei manieren vormen. Het eindresultaat is iedere keer weer een verrassing. Ik heb hier maar voor een klein deel invloed op. Zo is ieder product een uniek exemplaar”. Eerder schreven we al over Crystal Icons, de iconische ontwerpen van Alessi, Iittala, Gispen en Stelton die Monté transformeerde tot kristallen kunstobjecten. In dat artikel kun je ook uitvoerig lezen hoe hij te werk gaat. Onlangs heeft de ontwerper zijn Crystal-serie uitgebreid. Na lampen, vazen, spiegels en broches werd het tijd voor nieuwe objecten.

Limited edition: SL58 stoel

In samenwerking met Bulo, een Belgisch label en producent van kantoormeubelen, heeft Monté een stoel gekristalliseerd. Toen Monté in New York exposeerde, kwam hij in contact met de mensen van Bulo. Ze waren onder de indruk van de Crystal Icons die hij daar liet zien. Vervolgens raakten ze dermate geïnspireerd dat ze Monté vroegen om één van hun eigen ontwerpen tot “fossiel” te laten transformeren. De keuze viel op de SL58 stoel van de Antwerpse architect Léon Stynen. De iconische stoel stamt uit 1958 en werd destijds ontworpen voor de Wereldtentoonstelling in Brussel. In 2018 bestaat de stoel dus 60 jaar. Isaac Monté maakte voor dit diamanten jubileum graag een bijzondere, gekristalliseerde editie van de stoel. Ook als ode aan tijdloos design. De Crystallized SL58 is een heuse limited edition geworden, want er zijn slechts 12 stoelen beschikbaar. Monté zal de stoel onder andere presenteren tijdens Art Brussels. Deze kunstbeurs vindt halverwege april plaats en viert dit jaar het 50-jarig jubileum.

Eclipse

Eind maart zal Monté tijdens Index Exhibition, een internationale designbeurs in Dubai, zijn nieuwe serie lichtobjecten tonen. Het ontwerp, genaamd Eclipse, bestaat uit een lamp met een ring van messing met daarop een laagje blauw kristal of een ring van aluminium voorzien van een laagje wit kristal. De LED-verlichting zorgt ervoor dat het kristal een zonnegloed krijgt, verwijzend naar het effect van een zonsverduistering (eclips).

Crystal Panels

Een hele wand van kristal is iets waar Monté al langere tijd van droomde. Om dit mogelijk te maken bedacht hij kristallen wandobjecten in de functionele vorm van tegels. Door deze tegels vervolgens aaneengeschakeld op de muur te bevestigen, ontstaat een opvallende wand van schitterend kristal. Het wandobject is ook mogelijk in de vorm van een grote koningsblauwe cirkel. Deze variant heeft wel een minder functionele uitstraling en zal eerder als echt kunstobject worden gezien. De wandobjecten zijn erg geschikt voor het interieur van bijvoorbeeld luxe woningen, hotels en restaurants. Ze zijn – op aanvraag – in verschillende kleuren te produceren.

Isaac Monté
Isaac Monté, stoel
Isaac Monté
Isaac Monté, stoelen
Isaac Monté
Isaac Monté, Eclipse
Isaac Monté
Isaac Monté, Eclipse
Isaac Monté, Eclipse
Isaac Monté
Isaac Monté, wandobject