Op bezoek bij brouwerij Fortuna Vlieland

Fortuna Vlieland

Fortuna Vlieland is een brouwerij vol bijzondere verhalen. Tijdens een verblijf op Vlieland brachten we een bezoek aan Fortuna om meer te weten te komen.

Bij de ingang worden we welkom geheten door Bojan Bajic die de brouwerij runt en ook de rondleiding zal verzorgen. Ooit gevlucht voor de oorlog in voormalige Joegoslavië kwam Bojan via een omweg terecht op Vlieland, een plek die hem uitstekend beviel. De duinen deden hem denken aan de bergen waar hij opgroeide.

Inmiddels is Bojan Bajic een bekend gezicht op Vlieland. Samen met Gosse Beerda opende hij theater/bioscoop/ijssalon Podium Vlieland. Al snel kwamen er ook plannen om bier te gaan maken. In 2016 kon je overal op Vlieland hun bier Rampzalig proeven. De naam verwees naar de ramp van 1666 toen de Engelse zeemacht Vlieland en Terschelling zwaar onder vuur nam.

Vrouwe Fortuna

Al snel ontstond het idee om een brouwerij te beginnen. Deze is uiteindelijk in december 2019 open gegaan onder de naam Fortuna Vlieland. Deze naam is ontstaan tijdens het aanboren van de waterbron voor de brouwerij. Onder Vlieland zit een enorme bel met zoet water van zeer hoge kwaliteit. Toen Bojan in de duinen een plek aanwees om te gaan boren vonden ze daar een antieke glasscherf met daarop een afbeelding van Vrouwe Fortuna. Dat kan toch geen toeval zijn?

Adema Architecten uit Dokkum zorgde vervolgens voor het ontwerp van de brouwerij. Het is een prachtige plek in de duinen geworden met zowel uitzicht op zee als over het duinengebied aan de Fortweg. Bezoekers van festival Into The Great Wide Open zullen de plek direct herkennen. In het gebouw is naast de brouwerij ook een theaterzaal en een kapel voor de heilige Nicolaas te vinden. In deze zaal vertelt Bojan vol hartstocht over het ontstaan van Fortuna Vlieland en de missie van de brouwerij.

Proeven

Het zou zonde zijn om alle mooie anekdotes van Bojan te verklappen, daarvoor raden we je aan om zelf een bezoek aan Vlieland te brengen en een rondleiding te boeken. Dan kun je ook meteen het bier van de brouwerij proeven. Het verhaal mag dan goed zijn en de locatie er adembenemend uitzien, het gaat natuurlijk vooral om het bier. En dat bier smaakt uitstekend. Het zuivere duinwater is natuurlijk een prima basis, maar de bieren van Fortuna krijgen nog meer van het eiland mee.

Zo worden er kruiden en vruchten die in het wild op Vlieland groeien verwerkt in de bieren, waardoor de smaak spannende details krijgt. Welke planten er worden gebruikt houden ze in principe geheim, maar tijdens de rondleiding door de brouwerij zul je ongetwijfeld een glimp opvangen. Je hoort dan ook hoe ze bij Fortuna Vlieland muziek gebruiken om het bier lekkerder te maken.

Wad Donker en Storm Stout

Intussen zijn er al flink wat verschillende bieren gemaakt. De Duin Blond is de bekendste. Dit bier zul je overal op het eiland tegenkomen. Daarnaast is er ook een IPA, een donkere lager, een witbier, een weizen en een stout. Tijdens het bezoek stonden ze op het punt om een Tripel te gaan bottelen en proefden we een Cranberry Ale rechtstreeks uit de tank. We hebben inmiddels een aantal van de bieren geproefd en zijn aangenaam verrast. Stuk voor stuk goed doordrinkbare klassieke bierstijlen met een unieke Vlieland-twist. De Wad Donker en de Storm Stout zijn persoonlijk favoriet.

Ben je nieuwsgierig geworden? Dan kun je de bieren online bestellen in de webshop van Fortuna Vlieland. Een bezoek aan het eiland brengen is natuurlijk nog leuker. Je kunt dan een rondleiding volgen en ook bier voor thuis kopen in de brouwerij. Ook verkopen de supermarkten en de slijter in Oost-Vlieland het bier van Fortuna Vlieland.

Fortuna Vlieland

Fortuna Vlieland

Fortuna Vlieland

Fortuna Vlieland

Fortuna Vlieland