Douwe Elias schildert grandeur van weleer

Douwe Elias - Galerie Mokum
Douwe Elias, Blauwe Kast, 2020

In Galerie Mokum is momenteel een nieuwe solotentoonstelling van Douwe Elias te zien. Op prachtige wijze toont de kunstenaar ons de kwetsbaarheid van vergane glorie. Denk aan sfeervolle huiskamers, ouderwetse cafés en klassiek gedekte tafels met glimmend servies.

De werken van Douwe Elias (Leeuwarden, 1952) weten de toeschouwer altijd te raken. Op een unieke wijze legt hij de overblijfselen van een luisterrijk verleden vast. Het gaat om plekken die vroeger een bepaalde grandeur uitstraalden.

Nostalgie

Elias is in alles een romantisch schilder, maar hij is ook zeker een realist. De kunstenaar streeft geen vernieuwing na, maar interpreteert de werkelijkheid op geheel eigen wijze. Sfeer en dramatiek zijn centrale elementen in zijn schilderijen. De doeken vertellen ons verhalen en nemen ons mee in zijn wonderschone en sfeervolle wereld vol nostalgie.

Eerder schreven we een uitgebreider artikel over de bijzondere schilderijen van Douwe Elias. Hierin staat beschreven hoe het werk van de schilder tot stand komt, wat zijn achtergrond is en in welke collecties zijn werk is opgenomen. Over zijn manier van werken zegt Elias: “Ik moet schilderen. Ik kan het niet laten. Het gaat om het zoeken misschien iets anders vinden, het creatieve proces zelf is van belang.”

De overzichtstentoonstelling in Galerie Mokum toont Elias’ nieuwste werken en is te zien tot en met 15 november 2020.

Galerie Mokum
Oudezijds Voorburgwal 334, Amsterdam
Geopend: donderdag t/m zondag van 12:00 tot 17:00 uur

Douwe Elias - Galerie Mokum
Douwe Elias, Florian, 2020
Douwe Elias - Galerie Mokum
Douwe Elias, Brussels Café, 2020

Alle afbeeldingen © Douwe Elias, met goedkeuring van Galerie Mokum.