Bier en IJsland is een geweldige combinatie

bier drinken op IJsland
Skál

IJsland is natuurlijk bekend als prachtige vakantiebestemming, maar wist je ook dat het land een geweldige biercultuur en een bijzondere biergeschiedenis heeft?

Het is deze week precies 30 jaar geleden dat er op IJsland weer bier gedronken mocht worden. Een oude wet verbood dat in 1915 en pas op 1 maart 1989 werd deze opgeheven. Sindsdien vieren de IJslanders op 1 maart hun nationale bierdag. Maar ook op alle andere dagen van het jaar is IJsland interessant voor bierliefhebbers vanwege een rijk aanbod aan brouwerijen, bars en zelfs bierbaden.

Bier en pizza op IJsland

Net als in de rest van de wereld kent IJsland steeds meer en meer brouwerijen die erg goede bieren maken. We willen je kennis laten maken met een paar interessante. Allereerst Ölverk in Hveragerði. Iets ten oosten van Reykjavik vind je de enige brouwerij die voor 100% procent draait op geothermische energie. Duurzamer kan niet. Probeer hier zeker één van hun New England IPA’s of een smaakvolle Milkshake IPA. Naast bier kun je hier ook terecht voor heerlijke pizza’s uit de houtoven.

Over IPA’s gesproken: brouwerij Malbygg uit Reykjavik was degene die de IPA in IJsland introduceerde. En nog steeds maken ze erg fijne IPA’s, maar ook hun Imperial Stouts zijn van zeer hoge kwaliteit. Imperial Stouts maken kunnen ze zeer goed op IJsland. Waarschijnlijk komt dat grotendeels door de temperaturen op het eiland. Mocht je zoeken naar de beste Imperial Stout van IJsland dan kom je bij Borg Brugghús. Dit is de bekendste brouwerij van speciaalbieren op IJsland

vaten met bier
Vaten voor barrel aging bij Borg Brugghús

Je kunt ook een bezoek brengen aan de brouwerij en daar een rondleiding en proeverij krijgen. De Borg Surtur is dan waarschijnlijk het lekkerste bier dat je zult proeven. Daarvan bestaat trouwens ook nog een aantal varianten. Bijvoorbeeld door het toepassen van rijping op vaten, maar ook door de mout te roken boven IJslandse schapenkeutels. Dan krijg je de heerlijke Surtur Nr. 30 Sheep Dung Smoked. Ja, dit bier is echt heel lekker.

Veel brouwerijen maken bieren in internationale stijlen, maar geven daar een IJslandse twist aan. Niet alleen door het roken boven schapenkeutels, maar ook door gebruik te maken van lokale ingrediënten. Mooie voorbeelden zijn de Arctic Berry Ale van Einstök met daarin aðalbláber (blauwe bosbessen) of de Snorri Nr 10 van Borg met Arctische tijm. Helemaal exotisch is de Steðji Hvalur 2 Þorrabjór waarin gerookte walvis-testikels zijn verwerkt. Voor de liefhebbers zullen er maar zeggen.

Bier drinken in Reykjavik

Uitgaan kan natuurlijk het beste in Reykjavik. Er zijn daar ook flink wat café’s te vinden waar bierliefhebbers kun hart kunnen ophalen. Skúli – Craft Bar is de bekendste en populairste. Ook de Micro Bar is een aanrader. Mijn persoonlijke favoriet is Kaldi (waar ze hun eigen bieren op tap hebben). Verder heeft BrewDog ook een eigen pub in Reykjavik waar je erg goed kunt eten.

Wil je bijkomen van het bezoeken van al deze kroegen, dan moet je afreizen naar het noorden van IJsland. In Árskógssandi, vlakbij Akureyri vind je een bier-spa waar je kunt relaxen in baden met bier, water, hop en gist. Zeer ontspannend en ook nog eens goed voor je huid. Om op IJsland te komen pak je een vlucht van Icelandair waar je aan boord al in de stemming kunt komen met een Snæbjört Pale Ale. Dit bier is vernoemd naar het typisch IJslandse winterlicht en is alleen aan boord van de vliegtuigen van Icelandair te bestellen. Skál!

het nieuwste biertje van Icelandair

ijsland vanuit de lucht