In dit bier van Dogfish Head kun je ook film ontwikkelen

bier om film in te ontwikkelen

Het barst tegenwoordig van de bijzondere bieren, maar zo af en toe komen we er toch eentje tegen met een heel apart verhaal. Bijvoorbeeld de SuperEIGHT van brouwerij Dogfish Head. Dit bier kun je namelijk ook gebruiken om film mee te ontwikkelen.

SuperEIGHT is een zogenaamde Gose, een klassieke bierstijl die men vroeger vooral maakte in de Duitse steden Leipzig en Goslar. De laatste jaren zijn het met name de Amerikaanse craft beer-brouwers die deze soort weer aan het maken zijn. Het is een zuur bier, vergelijkbaar met de Belgische Geuze, maar dan ook met zout (en soms koriander) toegevoegd. Deze combinatie maakt een Gose heerlijk dorstlessend.

Deze variant zit bovendien ook nog eens barstensvol fruit: cactusvijg, mango, boysenbes, braam, framboos, vlierbes, kiwi. Maar ook geroosterde quinoa en rood zeezout uit Hawaii. Een heerlijke smaakexplosie dus! Maar blijkbaar kun je met dit bier ook meer dan de dorst lessen. De bierstijl en de toegevoegde fruitsoorten maken dat het bier een relatief hoge zuurgraad heeft en bovendien vitamine C bevat.

Podcast

Tijdens het ontwikkelen van het bier kreeg Dogfish Head-oprichter Sam Calagione een uitnodiging om langs te komen bij de podcast van The Kodakery. Deze podcast van Kodak gaat over de raakvlakken tussen fotografie, film, kunst en analoge cultuur. Hier ontdekte hij dat het zure bier met de vitaminen ook gebruikt zou kunnen worden bij het ontwikkelen van film.

Met dit in gedachten is het recept van het bier licht aangepast, zodat het nu twee doelen kan dienen. Inmiddels is het bier ook bij Kodak getest en die konden bevestigen dat het inderdaad mogelijk is om film te ontwikkelen met de SuperEIGHT. Hieronder zie je een video die tot stand is gekomen dankzij het bier. Zelf aan de slag kan ook met de handleiding in PDF op de website van Kodak. Zij raden de KODAK TRI-X Reversal Film in Super 8 aan.

Het bier is momenteel alleen te koop bij de brouwerij zelf. In april volgt een grotere batch waardoor het bier ook op andere plaatsen te koop zal zijn. Het is overigens zo dat we dit alles niet zelf getest hebben en dat het stiekem allemaal best een 1 april-grap zou kunnen zijn. Gelukkig bestaat het bier in ieder geval wel echt en krijgt het ook nog eens goede recensies op Untappd.