Review: Samsung Galaxy Tab S8 Ultra

Review Samsung Galaxy Tab S8 Ultra
De Samsung Galaxy Tab S8 Ultra naast een 16″ Apple Macbook Pro

De Ultra-naam zien we de laatste jaren vooral op de extreem high end telefoon toestellen, maar waarom zou je dat concept niet naar een tablet kunnen doorvertalen? Samsung deed exact dat en creëerde een monster van een tablet die met recht de naam Ultra mag dragen.

Samsung’s S-serie aan tablets scoren in de regel erg goed en zeker met de ontwikkeling van de laatste jaren gaan de wat oudere tablets nog altijd uitstekend mee. Het worden steeds kleinere iteraties, die doorgaans de chipontwikkelingen van de telefoons meenemen en kleine tweaks hier en daar maken om meer kracht in een wat kleinere vorm-factor te kunnen gieten. Dit jaar komt Samsung met een drietal tablets op de markt: de Samsung Tab S8, Samsung Tab S8 Plus en de Samsung S8 Ultra. Die laatste bracht een ruime tijd door in mijn huis en werd mijn favoriete tablet ooit.

Waanzinnig groot scherm

Dit is letterlijk de grootste tablet die ik ooit in mijn leven heb gezien, laat staan in mijn handen heb gehad. Met zijn 14,6” Super AMOLED display voelt deze tablet als een laptop scherm en deze doet de 12,9” van de grootste iPad verbleken. Het is daarbij ook een fenomenaal scherm zoals we van Samsung gewend zijn, wat met HDR10+ prachtige kleuren en diep zwart weergeeft en de content in een heerlijk soepele 120Hz voorbij laat komen. Je kunt je dan ook voorstellen dat het consumeren van media op deze tablet werkelijk geweldig is en gemakkelijk een vervanging werd voor de televisie wanneer deze ‘bezet was in huis’. Games en apps schalen goed naar de grootte van dit scherm, al vullen balken de zijden die het net niet aankon- vergelijkbaar met het afwijkende aspect ratio Samsung’s Fold 3. Onder het glas vinden we een razendsnelle vingerafdruklezer om snel toegang te krijgen tot je content.

Wat zit er op je voorhoofd?

Daarbij heeft het scherm zeer dunne bezels, maar wel een opvallende notch boven in het midden van de landschaps-oriëntatie. Ironisch genoeg was het Samsung die met advertenties de iPhone destijds belachelijk maakte voor de enorme zwarte balk bovenin hun telefoons (die zelfs de recente iPhone 13 nog steeds heeft) en nu als eerste een notch op een tablet plaatst. Het is met reden, want het zwarte blokje huist een dubbele camera setup. We vinden er een zeer degelijke 12 MP hoofdcamera en een 12 Ultrawide, welke uitstekend dienst doen voor heldere videogesprekken via Zoom in 4K. Want, met het formaat, Dex (waarmee het een desktop achtig OS krijgt) en de Stylus komt de Tab S8 Ultra zeer dicht in de buurt van een laptopvervanger. De meegeleverde stylus bevestig je nog altijd aan de achterzijde wat zonder case erg omslachtig en wankel voelt. Een logischere plek is aan de lange zijde, waar de pen nu ook te bevestigen is, maar op deze plaats laadt hij niet op. De pen zelf ligt fijn in de hand en met heeft met de nieuwe technologieën een dergelijke lage latency dat tekenen en schrijven zeer natuurlijk aanvoelt. Het geheel is met 5,5mm aangenaam dun en hoe dit hier zulke geweldige speakers in heeft weten te proppen is mij een raadsel.

Ultra krachtig

Om dit alles te bewerkstelligen heb je  natuurlijk wel een dijk van een apparaat nodig en de specificaties van de Samsung Galaxy Tab S8 Ultra zijn om te smullen. Uiteraard vinden we hier de Qualcomm SM8450 Snapdragon 8 Gen 1, de 4 NM top-end chipset die je in de beste flagship smartphones vindt, gecombineerd met minimaal een 8GB aan RAM en 128GB aan opslag. Uiteraard zijn er meerdere versies die oplopen tot 16GB aan RAM en 512GB opslag, die helaas nog altijd niet uitbreidbaar is. De performance liegt er dan ook niet om en de Galaxy Tab S8 Ultra draait alles van games tot zware apps en emulatoren zonder problemen. Ook het tegelijk draaien van meerdere applicaties verliep zonder problemen en was door de grootte van het scherm nu daadwerkelijke en nuttige optie. Applicaties zijn te minimaliseren of naar een kant van het scherm te vegen waardoor ik email en internet tegelijk open had bijvoorbeeld. De camera’s aan de achterzijde van het toestel zijn degelijk, maar ik vermoed dat je deze gigantische tablet niet meesleept om foto’s te maken. Voor het schieten van een snelle foto of het scannen van een document voldoet het echter prima. Maar aan het einde van de dag is de Galaxy S8 Ultra een werkelijk media-beest, waar ik vele avonden Netflix en remote play van Xbox Series X en PlayStation 5 op mocht doorbrengen. Dit komt wel met het sterke advies om er een case bij te kopen, want het toetstel zelf is groot, glad en bied weinig grip. Iets om hem rechtop te zetten maakt de ervaring vele malen beter, iets dat ik met gestuntel en kussens voor elkaar moest boksen.

Conclusie

Deze Samsung Galaxy Tab S8 Ultra doet zijn naam eer aan en is met recht de beste tablet op de markt. Met de meest bizar hoge specs, een waanzinnig groot en vooral mooi 14,9 AMOLED scherm wat met 120hz snel ververst, is deze tablet een echte blikvanger. Het kan alles aan wat je er opaf gooit, maar media was mijn grootste use case. Heerlijk onderuitgezakt series kijken of gamen op een scherm dat voor je ogen amper onder doet aan de televisie die mijn vrouw in gebruik had (en andersom) – het voelt briljant. De stylus wordt steeds beter en de bouwkwaliteit van de Samsung Galaxy Tab S8 rond het geheel af als het beste van het beste dat de tablet-markt op het moment te bieden heeft.

Sander Noordijk