Pamela Rozenkranz plaatst roze boom in New York

Pamela Rosenkranz The High Line
Foto’s: courtesy of the artist and The High Line

De Zwitserse kunstenaar Pamela Rozenkranz is verkozen tot winnaar van de derde editie van de High Line Plinth-wedstrijd. Als beloning mag ze een opvallend kunstwerk plaatsen in het unieke stadspark The High Line.

The High Line is een voormalige bovengrondse metrolijn. Op de plek waar het spoor liep slingert nu een groen park door de stad. Een groot deel van het park is ontworpen door de beroemde tuinarchitect Piet Oudolf. Tussendoor is er ook volop plaats voor kunst. Zo is er sinds een paar jaar een zogenaamde Plinth waarop wisselende kunstwerken te zien zijn.

De naam Plinth is natuurlijk een verwijzing naar The Fourth Plinth op Trafalgar Square in Londen. Een lege zuil waar ooit een ruiterstandbeeld zou moeten komen biedt nu plek aan wisselende kunstwerken. Vaak zijn dat kunstwerken met een dikke knipoog. In New York leek het men een goed idee om ook een Plinth in het leven te roepen. Deze vrije ruimte is te vinden middenin in de stad op de kruising van West 30th Street en 10th Avenue.

Bloedvaten

Het plan van Pamela Rozenkranz is om daar een opvallende roze boom te plaatsen. Deze boom moet allerlei associaties en vragen op gaan roepen bij voorbijgangers en toeschouwers. Bijvoorbeeld over de verhouding tussen mens en natuur in het midden van een drukke stad, maar ook over wat nu echt en wat namaak is. De kleur roze is bewust gekozen door Rozenkranz en laat de boom verwijzen naar de bloedvaten in het menselijk lichaam.

Het kunstwerk heeft de naam Old Tree gekregen en zal in het voorjaar van 2023 worden geplaatst. Vervolgens zal de boom dan 18 maanden blijven staan. Daarna is het tijd voor een nieuwe sculptuur op deze plaats. Eerder waren op deze plek al werken van Simone Leigh en Sam Durant te zien.

Pamela Rozenkranz plaatst roze boom in hartje New York