Peter Hook & The Light: Killers en Fillers

Peter Hook & The Light

Peter Hook is een muzikale legende. Hij speelde een belangrijke rol in zowel Joy Division als New Order. Zijn kenmerkende basgeluid is bepalend voor beide bands. Met zijn band The Light speelt Hook de laatste jaren integrale versies van beroemde albums van beide bands.

De meest recente tour trapte af in Utrecht en staat in het teken van Substance. Zowel van New Order als Joy Division kwam in de jaren ’80 een verzamelalbum uit met die titel. Met die keuze weet je dat fans veel van hun favoriete werken gaan horen, maar het zorgt ook voor een erg lang concert waar regelmatig de vaart uit was.

Het was opvallend dat na twee uur spelen de zaal pas echt loskwam. Bij het inzetten van Joy Division’s Transmission (het 25ste nummer op de setlist) ontstond er een wilde, kolkende massa in de zaal. Dit was blijkbaar waar men echt voor gekomen was. De manier van presentatie waar Peter Hook en zijn uitstekende band voor gekozen hadden, heeft zowel zijn sterke als zwakke kanten. In het deel waarin New Order centraal stond en het begin van de Joy Division-set merkte je dat een groot deel van de zaal aan het wachten was op de echt bekende nummers.

Setlist

Tegelijkertijd waren er ook her en der fans te vinden die alles geweldig vonden. Iedereen tevreden stellen is lastig, maar persoonlijk denk ik dat het de show goed had gedaan als Hooky het integraal spelen van lange compilatiealbums los had gelaten en gewoon een goede setlist had samengesteld met de beste nummers van beide bands. Hierbij was ook best ruimte geweest voor een paar deep cuts voor de hardcore fans.

Als je zag hoe de sfeer in de zaal veranderde toen de bekende nummers van Joy Division werden gespeeld aan het einde van de lange avond kan je niet anders concluderen dat dit is waar de mensen voor kwamen. Peter Hook wilde niemand teleurstellen en koos daarom voor een veel te lange setlist. Alle killers kwamen voorbij, maar veel nummers voelden door de hoeveelheid aan als fillers. Terwijl ze dat niet hoeven te zijn. Een kwestie van doseren.

Setlist:

New Order

Procession
Cries and Whispers
Lonesome Tonight
Ceremony
Everything’s Gone Green
Temptation
Blue Monday
Confusion
Thieves Like Us
The Perfect Kiss
Sub-Culture
Shellshock
State of the Nation
Bizarre Love Triangle
True Faith

Joy Division

No Love Lost
Glass
From Safety to Where…?
Komakino
These Days
Warsaw
Leaders of Men
Digital
Autosuggestion
Transmission
She’s Lost Control
Incubation
Dead Souls
Atmosphere
Love Will Tear Us Apart