De mooiste voetbalshirts van het EK 2021

voetbalshirts EK 2021
Foto: adidas

Het EK voetbal is begonnen. Voor ons altijd een goede aanleiding om eens naar de shirts van de deelnemende landen te kijken. Wie speelt dit jaar in het mooiste tenue? Dit zijn onze favoriete ontwerpen.

Portugal Uit – Nike

voetbalshirts EK 2021

Laten we even voorop stellen dat we geheel objectief kijken naar het design van de shirts en dat ons favoriete team natuurlijk Oranje is. Het shirt van het Nederlands Elftal is alleen niet onze favoriet qua ontwerp (al komt deze nog wel aan bod in dit artikel). We vinden het uitshirt van Portugal bijvoorbeeld veel mooier. Het is gebaseerd op het tenue dat Portugal droeg tijdens het EK 2016 en de trainingsoutfit van de Portugezen in 2018. De horizontale strepen maken het ontwerp opvallend en gedurfd.

Italië Thuis – PUMA

voetbalshirts EK 2021

De ontwerpers van het shirt van La Squadra Azzurra hebben zich laten inspireren door het rijke culturele erfgoed van Italië en dan de renaissance in het bijzonder. Het diepblauwe shirt heeft een subtiel patroon met verwijzingen naar de kunst en architectuur uit die tijd. De verwijzing naar de renaissance heeft ook te maken met het feit dat Italië speelt met een jong en vernieuwd team.

Duitsland Uit -adidas

duitsland uit

Het uitshirt van de Duitsers is misschien wel onze favoriet qua ontwerp. Het shirt is bijna geheel zwart, waarbij zelfs het logo is meegenomen. Alleen bij de borden van de mouwen is een band in rood met goud te zien. Ook het thuisshirt van Die Mannschaft is overigens zeer geslaagd. Het shirt is te zien op de foto bovenaan dit artikel.

Frankrijk Thuis – Nike

voetbalshirts EK 2021

Het shirt van Frankrijk bestaat uit strepen in verschillende tinten blauw met als contrast één rode streep op borsthoogte. De kleur rood verwijst natuurlijk naar de Franse vlag, maar ook naar het shirt dat het team in 1998 droeg toen ze het WK wonnen.

Engeland Thuis – Nike

voetbalshirts EK 2021

De Engelsen spelen traditiegetrouw in het wit. Dit jaar heeft het shirt een mooie diepblauwe kraag een een streep in dezelfde kleur aan de zijkant van het shirt. Het prachtige logo van de FA met de Three Lions pontificaal in het midden op van de borst maakt het simpele, maar doeltreffende design helemaal af.

België Thuis – adidas

voetbalshirts EK 2021

De Rode Duivels spelen dit jaar in een shirt dat zich kenmerkt door de verfstrepen in opvallend zwart en subtieler rood. Als je goed kijkt, zie je dat deze de letter B vormen. Geel, de derde kleur van de Belgische vlag komt terug in de details van het shirt.

Oostenrijk Uit – PUMA

voetbalshirts EK 2021

Oostenrijk is misschien wel de geduchtste tegenstander van Nederland in de eerste ronde. In de wedstrijd in de ArenA zullen de Oostenrijkers spelen in een donker shirt waar opvallend de naam van het land opgeschreven staat. Het wapen van de Oostenrijkse voetbalbond is heel mooi verwerkt als print. De lichtblauwe broek en sokken maken het tenue compleet.

Zweden Uit – adidas

voetbalshirts EK 2021

Het uitshirt van Zweden is klassiek en subtiel. Een blauwe basis en dunne gele verticale lijnen is alles wat er nodig is om dit tot een mooi shirt te maken.

Spanje Thuis – adidas

voetbalshirts EK 2021

Dit shirt van Spanje is op ingenieuze wijze gebaseerd op de Spaanse vlag. Deze is extreem uitvergroot en met de pixels is een patroon gemaakt. Ook zijn er verwijzingen te vinden naar het allereerste Spaanse voetbalshirt van 100 jaar geleden.

Finland Thuis – Nike

voetbalshirts EK 2021

Voor de Finnen is dit EK een heel bijzonder toernooi. Het is namelijk voor het eerst dat het team zich voor een EK of WK wist te plaatsen. Het shirt is gebaseerd op de vlag van Finland, maar wijkt daarvan af doordat het blauwe kruis subtiel van kleur verandert.

Nederland Thuis – Nike

voetbalshirts EK 2021

Omdat we Oranje steunen dit EK delen we ook het shirt van het Nederlands Elftal. In het oranje van het shirt is de afbeelding van een leeuw verwerkt. Hopelijk helpt het bij het verslaan van de tegenstanders. Het shirt is niet zo legendarisch als die van 1988 of het mooie uittenue uit 2014, maar als Oranje het ver schopt, zou het zomaar kunnen dat we naar de winkel rennen om een shirt te halen.

Kroatië Thuis – Nike

voetbalshirts EK 2021

Het thuisshirt van Kroatië is altijd een favoriet. Het blokkenpatroon uit het wapen op de vlag van het land maakt het shirt erg mooi. Dit jaar zijn er subtiele veranderingen aangebracht, waaronder de rood-witte mouwen.

Alle shirts zijn verkrijgbaar bij de betere sportwinkels en de websites van de merken adidas, Nike en PUMA.