Razer Blackwidow Elite Review

Steelseries Blackwidow Elite Review

Eerder behandelden we al een aantal game-muizen en controllers, maar een muis is natuurlijk de helft van hetgeen je nodig hebt om te kunnen gamen op een PC (of hem überhaupt goed te kunnen gebruiken). Vanuit Razer kregen we één van hun high end toetsenborden toegestuurd: de Blackwidow Elite

Het moment dat het toetsenbord uit de doos is, valt het gelijk op dat dit niet zomaar een toetsenbord is dat je voor een prikkie koopt, maar dat het een premium product is. Het toetsenbord is zwaar en het voelt aan als een stuk kwaliteit. De meegeleverde polssteun voelt stevig en biedt door het kussen genoeg ondersteuning. Wel ben ik benieuwd voor hoelang dit zo blijft, tot wanneer hij ‘inzakt’. Maar na de steun voor geruime tijd gebruikt te hebben, is dit nog altijd niet het geval.

In het design is ook rekening gehouden met kabelmanagement door een kleine groef onderaan de achterzijde. Hier kun je de dikke geweven kabel doorheen kan laten lopen. Dat deze kabel vrij dik is, is zonde maar in mijn desktop setting geen probleem te noemen. Daarbij heeft het aan de zijkant ook nog een USB-poort zitten waar je een device op kan aansluiten.

Caps Lock

Boven de pijltjestoetsen zitten een aantal kleine leds die bijvoorbeeld aangeven of de Caps Lock aanstaat, maar hier heb ik zelf achter moeten komen omdat het niet goed aangeduid wordt op het toetsenbord zelf. Wat de Blackwidow dan wel weer heeft, is on-the-fly Macro Recording, waarmee je een reeks ingevoerde slagen kan opnemen. Erg handig voor tijdens MMO’s waarin je soms snel meerdere acties achter elkaar moet uitvoeren.

Hoewel mediaknoppen niet bijzonder zijn voor een toetsenbord, wil ik ze van de Blackwidow toch even benoemen. De volumecirkel is handig, maar de andere drie knoppen zijn voor mijn gevoel veel te fors en steken te hoog uit om er lekker gebruik van te maken. Ze breken een beetje het uiterlijk van het voor de rest strakke design. Eerlijk is eerlijk: dit punt is misschien wat vreemd te noemen, want alle toetsen van de Blackwidow steken uit, niet alleen de mediaknoppen. Echter stoort dit bij de rest mij juist niet en vind ik de verhoging juist fijn. Vooral tijdens het gamen, want ik kon sneller van toets wisselen en het gaf een daadwerkelijke feedback wanneer ik de toetsen indrukte door de gebruikte triggers onder de knoppen. Hier laat Razer echt zien wat ze in huis hebben.

Verlichting

De RGB-verlichting, die via software op de PC in te stellen is, is naar je eigen voorkeuren en hier is heel veel in mogelijk. Dat de software vrij makkelijk te gebruiken is, is dan ook mooi meegenomen. De enige kleur in het toetsenbord zelf komt vanuit de verlichting waardoor het een stijlvol toetsenbord is. Daarnaast wordt ook het volumeniveau aangegeven via een gekleurde ring rondom de volumeregelaar. Het mag door het uiterlijk, de verhoogde toetsen en de verlichting duidelijk zijn dat het hier gaat om een gaming-toetsenbord.

Daarbij kom ik toch uit bij het voor mij grootste minpunt van de Razer Blackwidow Elite; het is een gaming toetsenbord. Op de doos staat al met flinke letters aangegeven dat de toetsen lekker ‘clicky’ zijn en dat komt ook terug in het geluid dat ze maken. Tenminste, geluid zou ik het haast niet eens willen noemen, want het is simpelweg een flinke lading herrie. Om die reden heb ik dan ook momenteel twee toetsenborden aangesloten op mijn PC. De Blackwidow voor het gamen, want daar is hij echt heel fijn voor, maar ook een ‘gewoon’ toetsenbord voor de dagelijkse werkzaamheden zoals het typen van deze review. Mijn collega’s klagen al dat ik vrij hardhandig ben op een toetsenbord, laat staan dat ik dat doe op de Blackwidow Elite.

Conclusie

De Blackwidow Elite is by far het fijnste toetsenbord dat ik tot nu toe heb gebruikt om te gamen en ik ben benieuwd of dit nog geëvenaard gaat worden. Het heeft een aantal kleine minpuntjes, maar die hebben verder niets te maken met de kwaliteit van waarvoor je hem gebruikt. Daarbij moet wel gezegd worden dat hij voor huis-tuin en keuken gebruik simpelweg veel te luidruchtig is.

Steelseries Blackwidow Elite Review

Steelseries Blackwidow Elite Review