Recensie: Double Trouble door Dansateliers

Foto: Pepijn Lutgerink

Double Trouble door Dansateliers uit Rotterdam bestaat uit twee korte voorstellingen van twee nieuwe, nog onbekende choreografen.

De eerste voorstelling, van Valasia Simeon, laat ons een ontdekkingstocht zien van vier verschillende dansers. Wat begint met het kinderlijk onderzoeken en testen van verschillende mogelijkheden, loopt uit op iets wat lijkt op een oneindige, uitputtende race. De banen zijn gelegd, de levensloop is bepaald, nu alleen nog maar rechtdoor. Onverstoorbaar en individualistisch gaan de dansers ieder voor zich hun eigen baan af, zonder enige interactie. Wanneer er iemand uitstapt, zien we zijn verbazing over hoe de anderen bezig zijn. Er is geen houden aan. Als het donker wordt blijft het doorgaan, maar wat ze uiteindelijk stopt, blijft voor het publiek geheim.

Extreem veel moeite

De tweede voorstelling, van Mor Shani, geeft ons een andere kijk op iets wat de individualistische samenleving lijkt te representeren. Op de zwarte achterwand zien we met witte tekst een verhaal verteld worden. Een verhaal over een jongen die zijn moeder vragen stelt over de eenzaamheid van een individu. Want als er niemand is zoals jij, ben je dan niet heel eenzaam? Tijdens het verhaal zien we op het speelvlak drie mannen die met extreem veel moeite iets proberen te bereiken. Met steun op elkaar en later alleen. Alles wat hen belemmerd wordt aan de kant geschoven. Maar zonder elkaar blijken ze het niet te kunnen.

De eenvoudige strakke decors en het beperkte gebruik van licht en geluid, legt extra nadruk op het lichaam en de menselijkheid van de dansers. Een aanrader voor geïnteresseerden in iets experimenteels en nieuws op de vloer.

Double Trouble is tot en met 10 december te zien in De Gouvernestraat in Rotterdam en op 11 december in de Melkweg in Amsterdam.

Susanne Boersma