Julie Gautier danst in het diepste zwembad ter wereld

In de adembenemende korte film AMA daalt duiker en filmmaker Julie Gautier af naar de bodem van het diepste zwembad ter wereld, Y-40 The Deep Joy in Italië. Daar, omgeven door stilte en omhuld door het azuurblauwe water, voert ze een sierlijke choreografie uit die zowel kracht als kwetsbaarheid uitstraalt. Met elke gracieuze beweging en wervelende draai verkent Gautier de grenzen van het menselijk lichaam en de schoonheid van de onderwaterwereld.

De titel “AMA” is Japans voor “vrouwen van de zee” en is een eerbetoon aan de Ama-duikers, traditionele Japanse schelpenduikers die al eeuwenlang hun levensonderhoud verdienen door diep te duiken zonder zuurstoftanks. Gautier’s film viert de kracht en veerkracht van deze vrouwen, die ondanks de gevaren en uitdagingen van hun beroep met gratie en vastberadenheid doorzetten.

Vrouwelijke kracht

Maar AMA is meer dan alleen een hommage aan de Ama-duikers. Het is ook een universeel verhaal over vrouwelijke kracht, veerkracht en verbinding. Gautier gebruikt haar lichaam als een instrument om emoties uit te drukken die woorden niet kunnen vatten. De film verkent thema’s als moederschap, verlies en de zoektocht naar innerlijke kracht.

Beyoncé

In 2015 maakte Gautier samen met haar duikende echtgenoot Guillaume Néry een onderwatervideo voor het nummer “Runnin’ (Lose It All)” van Naughty Boy met Beyoncé. De betoverende beelden van het paar die sierlijk door het water zweven, trokken miljoenen views op YouTube en vestigden Gautier’s reputatie als een pionier in onderwaterfilmmaken.

Met AMA bewijst Julie Gautier opnieuw haar talent als een kunstenaar die grenzen verlegt en diepe emoties raakt. Haar film is een visueel gedicht over de kracht van vrouwen, de schoonheid van de natuur en de onverwoestbare menselijke geest.

dansen in het zwembad

dansen in het zwembad

dansen in het zwembad