Recensie: Nijntje de film

nijntje in de dierentuin

Huh? Een recensie van een kinderfilm op Mixed Grill. Jazeker! Ik ga het hebben over de eerste speelfilm van Nijntje en dat doe ik om een bijzondere reden. Filmmaatschappijen sturen Mixed Grill altijd uitnodigingen voor persvoorstellingen van hun films. Soms zitten daar heel speciale uitnodigingen tussen.

Dan mag de pers ook aanwezig zijn bij premières. Toen ik een uitnodiging voor het bijwonen voor de feestelijke première van Nijntje de film kreeg, wist ik dat ik daar heel graag bij wil zijn. Mijn dochter Floortje is namelijk een heel grote fan van Nijntje. Floortje heeft een zeldzame genetische afwijking (DLG4) en kan daarom niet zomaar naar de bioscoop. Ze kan namelijk niet een hele film op een stoel blijven zitten. Toen ik Warner Bros terug mailde met mijn bijzondere verzoek, kreeg ik al snel te horen dat het geen probleem was. Floortje was van harte welkom.

Nadat ze eerst had geposeerd op de groene loper voor Tuschinski, mocht Floortje onder begeleiding naar binnen. Daar bleek dat er uit een rij stoelen waren verwijderd, waar haar aangepaste kinderwagen perfect tussen paste. Dolgelukkig heb ik genoten van de film en van het stralende gezicht van mijn dochter.

De film begon meteen goed met een vrolijk liedje. De titelsong van de tv-serie was met een iets aangepaste tekst ook het intro van de film. Dit nodigde al meteen uit tot meeklappen en -zingen. Iets wat de hele film lang terugkomt. Kinderen worden expliciet uitgenodigd om mee te doen. Zo hoeven ze niet in het donker ruim een uur stil te zitten, maar is Nijntje de film een interactief avontuur. Het verhaal springt daar goed op in. Nijntje gaat met haar ouders, haar vriendjes Nina en Knorretje en hond Snuffie naar de dierentuin. Daar moeten ze van vader en moeder Pluis een speurtocht doen om zo een heuse schat te vinden.

Belevingswereld van de doelgroep

De opdrachten passen perfect bij de belevingswereld van de doelgroep en hebben betrekking tot kleuren, vormen, tegenstellingen en tellen. De kinderen in de zaal mogen natuurlijk meehelpen. Tussendoor komen er ook nog wat zwaardere onderwerpen aan bod zoals ergens te klein voor zijn en bang zijn in het donker. Vooral dat laatste maakte veel indruk op Floortje, die zelf overigens niet bang is in het donker.

Nijntje de film is prachtig gemaakt. De decors zijn lekker fel van kleur en zonder overbodige afleidingen. De hoofdrolspelers en de dieren in de dierentuin zijn met de hand geanimeerd. De poppetjes zijn dus frame voor frame verplaatst over gebogen om zo de animatie te bewerkstelligen. Je ziet echt dat er hele veel tijd en liefde in deze film is gestoken. Nijntje de film is zowel door mij als mijn dochter verkozen tot aanrader al is de film misschien voor de allerkleinsten net iets aan de lange kant

Met heel veel dank aan Maud van Warner Bros