Recensie: Hervé Bourhis – Het kleine boek van The Beatles

het kleine boek van the beatles

Er is al heel veel gezegd en geschreven over The Beatles, maar de Fransman Hervé Bourhis pakt het in Het kleine boek van The Beatles zo bijzonder en enthousiast aan dat er op de redactie van Mixed Grill een heuse Beatlemania is ontstaan.

Bourhis vertelt het verhaal van The Fab Four in chronologische volgorde en door middel van korte anekdotes die bestaan uit een tekening en een kort stukje tekst. Hierdoor leest het boek heerlijk weg en sla je bladzijde na bladzijde om. Wat ook leuk is aan het boek is het feit dat Hervé Bourhis geheel niet objectief is, iets dat sommige muziekjournalisten ten onrechte claimen te zijn. Hij durft kritiek te leveren, zegt eerlijk welke nummers hem niet bevallen en geeft toe dat The Beatles zich regelmatig als arrogante hufters gedroegen.

Liefde voor de muziek

Maar, de liefde voor de muziek die het viertal maakte blijft natuurlijk de rode draad. Je moet ook wel op zijn minst allergisch zijn voor melodie en over een enorme wansmaak beschikken wil je niet op zijn minst een handvol Beatle-nummers prachtig vinden. De liefde voor de muziek druipt in ieder geval van dit boek af. De schrijver/tekenaar weet leuke anekdotes op te lepelen en wisselt dit af met de overbekende verhalen over reizen naar India, drugsgebruik, Beatlemania en de verhoudingen binnen de band.

Erg leuk aan het boek is het feit dat het verhaal niet stopt met het uiteenvallen van de band, maar dat het verhaal doorgaat tot 2009. Ook alle soloalbums, de geruchten over herenigingen en de dood van John Lennon en George Harrison komen aan bod.

De tekenstijl van Hervé Bourhis is soms bewust rommelig, maar wel altijd treffend. Wat het geheel helemaal afmaakt zijn de nagetekende album- en singlehoezen en de her en der opduikende fotokopieën van bijvoorbeeld affiches of de Rolls van John Lennon. Fans van The Beatles kunnen dit boek blind kopen! Maar wie is nu eigenlijk geen fan van The Beatles?

shea stadium

the beatles in de studio

Volg ons op Facebook