12 heerlijke manieren om een ei te bereiden

Met een ei kan je echt zoveel doen in de keuken. Koken en bakken zijn de bekendste manieren om een ei te bereiden, maar er zijn er veel meer.

In de video hieronder die is gemaakt door het Duitse foodblog Food, People, Places zie je 12 verschillende mogelijkheden met ei. Waaronder favorieten als spaghetti carbonara (die ik zelf maak met spekjes van de Vegetarische Slager) en de Whisky Sour. Het draait in de video alleen om de verschillende bereidingen en niet om de daadwerkelijke recepten. Daarvoor zul je op zoek moeten op het internet of in een kookboek, maar de video geeft wel inspiratie en ziet er bovenal geweldig uit.

Biologische eieren

Zorg wel dat als je eieren koopt dat je biologische koopt. Je herkent deze aan de stempel op het ei. Die code moet met een 0 beginnen. Termen als scharreleieren of vrije uitloop zijn vaak misleidend en voor een paar dubbeltjes per doosje meer doe je niet mee aan het dierenleed in grote kippenfarms. De term scharrelei is namelijk best nietszeggend. Hierbij hebben de kippen alsnog een miserabel leven.

Ik eet trouwens mijn gebakken ei het liefst op een boterham met pindakaas. Dat klinkt een beetje raar, maar het is een recept dat ik ooit op een vreemde plek tegenkwam. Het stond op een heel oud, leeg pindakaaspotje die is zag staan in de schuur van mijn vader. Hij bewaarde er losse schroeven in. Het potje was zeker 30 jaar oud, maar het recept smaakte erg goed. De combinatie ei en pinda is ook helemaal niet vreemd, denk maar aan de Indonesische Gado Gado.