Recensie: Lyenn – The Jollity Of My Boon Companion

albumcover

Eigenlijk is het onbegrijpelijk hoe het kan dat de Belgische zanger/muzikant Lyenn nog zo onbekend is. Onbekend maakt immers onbemind, terwijl zijn muziek juist zo prachtig en intens is dat je na één luisterbeurt voor de rest van je leven van dit album zal blijven houden.

Voor de opnamen van The Jollity Of My Boon Companion reisde Lyenn af naar New York waar hij zich omringde met een groot aantal gevestigde namen uit de (avantgarde) muziekscene aldaar. Zo bestaat de begeleidingsband op het album uit gitarist Marc Ribot, bassist Shahzad Ismaily, drummer Ches Smith en doen verder bv Sam Amidon en Jolie Holland mee en speelt ‘Johnson’ Doug Wieselman (van Antony & the Johnsons) klarinet. Mensen die deze namen kennen, weten genoeg: dit zijn niet de minsten. Maar ook zonder deze ‘name-dropping’ blijft deze plaat staan als een huis.

Vol emotie

Het resultaat van de sessies van Lyenn en deze muzikanten is een plaat die muzikaal gezien slingert tussen Antony & the Johnsons, Jeff Buckley en John Zorn. Soms prachtig en ontroerend, dan weer schurend en experimenteel. Vooral (het helaas maar 2 minuut 25 durende) Under Your Skirt is een voorbeeld van de pracht op het album. Het zou zomaar op een album van Antony kunnen staan. Een ander hoogtepunt is afsluiter With Grace Your Temper dat aan het einde vol zit met heerlijke gitaarsolo’s vol emotie en dat daardoor weer sterk doet denken aan Jeff Buckley.