Recensie: The Travelling Band – Screaming Is Something

screamingissomething rgbsmall

The Travelling Band is een vijfkoppige band uit Manchester en is al een jaar of vijf bezig om eens flink aan de muzikale weg te timmeren. Nu regent het natuurlijk het grootste gedeelte van het jaar in Manchester, dus de mannen hebben tijd genoeg gehad om bij de open haard aan hun folky nummers te schaven. En dat is te horen op de tweede langspeler van de heren, wat een heerlijk album is het geworden!

Om tussen de folk-bands, die de laatste uit de grond schieten en elkaar hevig beconcurreren, staande te blijven moet je van goede huize komen. Screaming Is Something begint daarom met Fairweather Friends, een nummer dat in eerste instantie doet denken aan Sleeping At Last, maar na een aantal seconden een geheel eigen geluid krijgt. Het nummer overtuigt in alle opzichten en is de aftrap van een album vol gevoelige, intieme, perfect gesmede liedjes. De afwisseling tussen vrolijke en serieuze nummers is goed afgewogen, en zorgt voor een uitgebalanceerd album.

Glimlach

Op een aantal momenten doet The Travelling Band herinneren aan Sleeping At Last, maar ook Cloudmachine en Mumford & Sons passeren de revue. Mondharmonica’tje hier, banjo’tje daar, heldere akoestische gitaren en gevoelige lyrics op harmonieuze wijze gezongen; alle ingrediënten voor een goede folk-plaat zijn aanwezig. Tracks als Fairweather Friends, Sundial en The Horizon, Me And You geven de plaat de nodige zonneschijn en zorgen voor een grote glimlach op mijn gezicht. Toch nog een beetje zomer in Nederland! Met zeer veel dank aan het druilerige Manchester.

Niels van den Berg