Recensie: Dum Dum Girls – Only in Dreams

print

De Dum Dum Girls hebben een concreet idee over wat muziek maken voor hen inhoudt: het moet rauw zijn, maar niet ongepolijst. Alles moet vrolijk klinken, maar ze schuwen emoties niet.

Bovendien moet alles ècht zijn, ook als dat betekent dat er 3 tot 5 akkoorden gebruikt worden om een volwaardig tweede album mee te vullen. Only in Dreams is de officiële opvolger van I Will Be en brengt ons een zelfverzekerdere meidenband, die ietwat volwassener lijkt te zijn geworden dan op de vorige plaat te horen was.

Zware periode
Voor zangeres Dee Dee Dum Dum (oftewel Kristin) is het geen gemakkelijke periode geweest na het uitbrengen van I Will Be. Haar moeder, de vrouw op de cd-cover, was gediagnosticeerd met een fatale ziekte en haar overlijden is de rode draad geweest in het schrijven van Only in Dreams. Daarnaast speelt ook de afstand tussen haar en haar geliefde, door drukke tourschema’s van beide kanten, een grote rol.

Minder grunge
In nummers zoals Bedroom Eyes, In my Head en Teardrops On My Pillow vertaalt Dee Dee haar gevoelens in vrolijk klinkende nummers die desondanks minder grunge en rauw klinken dan tracks op I Will Be. Waar op I Will Be het ongepolijste lo-fi geluid de beachpop-nummers karakteriseerde, daar zijn nu getrainde zang, perfecte harmonieën en heldere akkoorden voor in de plaats gekomen. De sound van Dum Dum Girls is nog steeds authentiek, maar klinkt volwassener en het evenwicht tussen instrumenten en vocalen zorgt ervoor dat elk nummer, in al haar eenvoud, geperfectioneerd is.

Perfectie door eenvoud
Door de muziek simpel te houden blijft er veel tijd over om de technieken van de vrouwen te polijsten en zo is duidelijk te horen dat Dee Dee’s zang getraind is en dat de klassieke Californische meiden-bands ook prima in een hedendaags jasje gestoken kunnen worden. Het volwassen geluid is vooral goed te horen op nummers zoals Always Looking. Het merendeel van Only in dreams kenmerkt zich door luchtige surfmuziek met uitbundige en meeslepende zang, maar er zijn twee tracks die er tussenuit springen: Coming Down en Hold Your Hand verraden dat het niet alleen maar gaat om moeilijke momenten in vrolijke nummers te stoppen.

De uithalen van Dee Dee in Coming Down en de teksten in Hold Your Hand (“Death is so bright”/”You’d do anything to bring her back”) getuigen van een soort pijn die vele zullen kennen en enkel verwerkt kan worden door deze naar buiten te brengen. In het geval van Dum Dum Girls levert dit een heel bijzonder tegenwicht op deze nieuwe plaat.

Only In Dreams is evenals I Will Be een kort album, maar weet in die korte tijd juist door de klassieke opbouw van de nummers, herhalingen van teksten en opvallende tracks zoals Coming Down en Hold Your Hand de luisteraar mee te slepen in een gevoel dat zich bevindt tussen onbezorgdheid en verlangen. Of het een verlangen is naar vroeger, naar jong zijn of naar liefde, dat mag ieder voor zichzelf bepalen. En dat is wat deze plaat zo bijzonder maakt.

Minja Sarovic