Recensie: Whiplash

beeld uit de film Whiplash

Hoe ver moet je gaan om ergens de allerbeste in te worden? Om deze vraag draait het in de intense film Whiplash van regisseur Damien Chazelle.

In de film zie je de jonge Andrew Neyman (Miles Teller) die eerstejaars is op het prestigieuze Shaffer Conservatory in New York. Zijn ambitie is om de beste drummer ter wereld te worden, maar op de opleiding lijkt hij in eerste instantie te behoren tot de onopvallende middelmaat. Totdat hij opeens oog in oog staat met Terence Fletcher (J. K. Simmons), de beste, maar ook beruchtste leraar van de school. Fletcher lijkt wel wat te zien in de toewijding van Andrew en nodigt hem uit om mee te komen repeteren bij zijn big band.

Daar blijkt al snel dat Fletcher een nogal opvliegend karakter heeft en totale perfectie van de bandleden eist. Dat zorgt al snel voor een paar zeer explosieve aanvaringen tussen de twee hoofdrolspelers. Andrew laat zich niet kennen en gaat juist nog harder oefenen om nog beter te worden. Zo goed dat Fletcher geen commentaar meer kan leveren. Of hem dat lukt en ten koste van wat, dat moet je zeker in de bioscoop gaan bekijken. Het zou zonde zijn om de afloop van deze bijzonder film prijs te gaan geven in een recensie.

Boksen en jazz

De film lijkt een traditioneel patroon te volgen zoals je wel vaker ziet bij films over underdogs die knokken om de beste te worden. Denk daarbij aan Rocky of andere boksfilms. Het verschil zit bij Whiplash niet alleen in de verschillen tussen boksen en jazz, maar ook in het ‘grote eindgevecht’ in de finale van de film. Deze ontknoping is heel knap en zorgde bij mij voor een verhitte discussie met een vriend na afloop van de film. We hadden een verschil van mening over de beweegredenen van de hoofdrolspelers en wat voor gevolgen dat heeft voor de eindontwikkeling van het verhaal.

Over één ding waren we het wel eens: Whiplash is een van de beste films van 2014. Alles lijkt te kloppen. Er is spanning, humor, goede muziek, passie en vooral briljant acteerwerk. Het moet gek lopen als niet minstens 1 van de acteurs uit Whiplash een Oscarnominatie krijgt.

beeld uit de film Whiplash

beeld uit de film Whiplash