Recensie: Mayer Hawthorne & the County, Desmet Amsterdam

mayer hawthorne

Een paar dagen na zijn succesvolle optreden op Lowlands mocht Mayer Hawthorne aantreden in Desmet in Amsterdam om voor een heel select gezelschap een showcase te geven.

Dit optreden was naar aanleiding van zijn nieuwe album How Do You Do dat in oktober uitkomt. Met dit album maakte hij de overstap van het onafhankelijke hiphoplabel Stones Throw naar major Universal. Een logische stap volgens hemzelf, want een major kan immers meer betekenen voor een muzikant met ambitie en een geluid dat een groot publiek aan kan spreken.

Nieuw imago

Mayer Hawthorne leek ook met deze nieuwe stap in zijn carrière een nieuw imago te hebben aangemeten. Tot voor kort was zijn look een mix van nerd en preppy met jasjes, stropdassen en een grote bril. In Amsterdam had hij opeens een hip huzarenjasje aan en was zijn bril een rode Wayfarer.

Bij opkomst waarschuwde hij alle mensen uit de muziekindustrie dat het optreden niet een standaard showcase voor platenbazen zou worden, maar dat er gedanst en gefeest zou gaan worden. Deze belofte kwam hij met gemak na door een show voor te schotelen waarin oud en nieuw materiaal werden afgewisseld met een handvol covers (oa Snoop Dogg en Hall & Oates). Met speels gemak wist hij het publiek aan zich te binden en te verleiden tot allerlei interacties.

J Dilla

Het feit dat Mayer Hawthorne een stevige persoonlijkheid is wist niet altijd te verdoezelen dat zijn stem live niet zo goed is al op zijn albums. Ook een rap in een eerbetoon aan J Dilla liep in de soep, maar hier wist hij zich heel makkelijk uit te redden. Dat kwam vooral door de geweldige begeleidingsband. The County speelde strak en met veel enthousiasme en vormde een goede eenheid met de frontman.

Het nieuwe werk dat het publiek kreeg te horen klonk op het eerste gehoor heel lekker, maar waren soms wel op het randje van cheesy jaren 80-funk. Dat laatste is waarschijnlijk een bewuste keuze, waardoor nog meer benieuwd zijn naar het nieuwe album. Zijn vorige draaien we namelijk nog erg graag.

Tot slot nog een leuke bonusvideo waar Mayer tijdens het concert het publiek op wees: