Review: Trolls World Tour Dance Party Edition

Review

Bij Mixed Grill zijn we liefhebbers van muziek in een grote hoeveelheid genres. Daarbij ben ikzelf – ondanks dat ik 30 ben – nog altijd te porren voor een leuke animatiefilm. De eerste Trolls-film wist mij, toen ik hem tijdens een vlucht keek, aangenaam te verrassen door de combinatie van hoge kwaliteit animatie, een simpel verhaal, maar met name de implementatie van de verschillende popmuziek.

Inmiddels ben ik een aantal kinderen verder en heb ik een “ahum” geldig excuus om schaamteloos animatiefilms te kijken en toen het vorig jaar heel even mocht, was ik met mijn oudste naar de bioscoop voor zijn allereerste filmvoorstelling.

Bij de eerste film stond muziek al centraal, maar de tweede film doet daar een schepje bovenop. De kleurvolle wereld van Queen Poppy (Anna Kendrick) en Branch (Justin Timberlake) wordt een stuk groter door de introductie van verschillende Trollen-rijken, ieder met een muziekstijl en bijpassende artstyle als invloed. Zo leven de Technotrollen onderwater in een donkere neonwereld, terwijl de Countrytrollen in een Wildwest omgeving wonen, allemaal met een paardenlijf.

De kwaadaardige Queen Barb van de Rocktrollen wil al deze gitaarsnaren verzamelen om met één krachtig powerchord alle andere muziek teniet te doen, waardoor alleen Rock overblijft (wat mij betreft niet per sé heel evil). Aan Poppy en Branch om dit tegen te houden en haar in te laten zien dat alle muziek leuk is en een plekje hoort te hebben. Het verhaal is simpel, het einde zie je van mijlenver aankomen, maar juist de verschillende gebieden en de inwoners daarvan maken Poppy’s reis erdoorheen leuk.

Zoals vrijwel iedere kinderanimatie zitten er ook kleine knipoogjes in naar de volwassen kijkers. Zo worden de Technotrollen bijvoorbeeld geleid door King Trollex (see what they did there?) en zijn het gros van de nummers die voorbijkomen tijdloze klassiekers die met name de oudere kijkers kennen. Dat gezegd hebbende keek ik er wel van op dat in een film uit 2020 Gangnam Style nog gebruikt werd. Een nummer dat naar mijn mening toch een stukje minder tijdloos is dan een Girls just wanna have fun, of One More Time van Daft Punk. Maakt mijn zoontje dit iets uit? Zeker niet, die vindt het allemaal grappig wat er op het scherm gebeurt.

Hetgeen wat uniek is aan het stijltje van de Trolls films is dat het, ondanks het een 3D-animatiefilm is, de wereld van knutselmateriaal lijkt te zijn gemaakt en het allemaal net op dat randje van gek zit qua beelden en leeftijdsgrens wat mij betreft. Een voorbeeldje is als de wormachtige Mr Dinkles een bijna dood ervaring heeft en in een hallucinerende trip “door de tunnel” gaat om alvorens op komische wijze teruggehaald te worden. Het gaat aan mijn zoontje voorbij, maar ik zat zelf met grote ogen te kijken dat het hier inzit.

Terugkomend op het unieke stijltje: alles heeft een zacht viltachtig uiterlijk waarbij je bij sommige planten de stiknaden ziet zitten. De 4K-versie van de film helpt deze designkeuze een extra handje, want alles is belachelijk scherp en vergeleken met de vorige film zijn de makers nog een stap verder gegaan met details in de achtergrond waardoor het er nog mooier uitziet. Eerlijk is eerlijk, voor mij als volwassene is het geen crime om hem mee te kijken.

Speciaal voor de Dance Party editie van de film is er een Dance Party modus toegevoegd waarbij tijdens de film de kleintjes worden aangemoedigd om mee te zingen en de dansen met prompts op het scherm. Het dansen is voor mijn vrij energieke vierjarige zoontje een leuke extra toevoeging op een film die hij al meerdere keren per dag wil zien, maar doordat hij nog niet kan lezen gaan de sing-a-longs aan hem voorbij.

Conclusie

Het verhaal van Trolls World Tour mag dan wel voorspelbaar zijn, maar tegelijkertijd geeft het de franchise een flinke lading meer content om mee te werken in extra films en series door de wereld te vergroten. Ook is er meer aandacht voor individuele personages wat – als ik mijn kleine mag geloven – een pluspunt is. Met name de 4K-versie is een lust voor het oog als je een TV en speler hebt die het format aankan, want hierbij komt de kleurvolle wereld van de Trolls het meest tot zijn recht.

Marc de Haas