Recensie: Batman v Superman: Dawn of Justice

boze superhelden

Batman die de strijd aangaat met Superman. Op papier is dat natuurlijk een strijd om van te smullen, maar hoe pakt het uit op het witte doek? Batman v Superman: Dawn of Justice begint veelbelovend, maar na 2.5 uur is er maar een conclusie: teleurstellend.

De film begint op het moment waarop Man of Steel eindigde. Deze Superman-film kreeg matige recensies, maar scoort dankzij de fans toch een prima 7.2 op IMDB. Het slotgevecht tussen Superman en de buitenaardse legers van General Zod zie je nu door de ogen van Bruce Wayne (Ben Affleck). Hij ziet hoe de aliens de stad verwoesten en vele burgerslachtoffers maken. Een reden voor Wayne (en zijn alter ego Batman) op een stevige hekel aan Superman te krijgen.

So far, so good. De actie ziet er lekker bombastisch uit en de introductie van Bruce Wayne/Batman in de wereld van Superman verloopt prima. Zeker de flashbacks zien er goed uit. Sowieso zien de beelden er werkelijk haarscherp uit op het doek van de geweldige Dolby Cinema-zaal van Vue Hilversum. Alleen het verhaal wil niet echt vlotten. Er is sprake van ene White Portuguese die de onderwereld zou beheersen. Daar is Batman druk mee in de weer. Superman worstelt intussen nog met de nasleep van zijn gevecht met Zod.

saai gevecht met een ongeloofwaardig einde

Vanaf daar gaat het mis. Teveel delen van het verhaal ontberen elke vorm van logica en de introductie van Lex Luthor is ook erg matig. In de eerste scenes lijkt Jesse Eisenberg een interessant typetje neer te zetten, maar al snel worden de maniertjes voorspelbaar en wil hij nergens echt dreigend worden. Wat hem wel lukt is dat Batman en Superman met elkaar op de vuist gaan. Dat is ook meteen de grootste domper van Batman v Superman: Dawn of Justice. Een saai gevecht met een ongeloofwaardig einde.

Vanaf dat moment glijdt de film af naar een bedenkelijk niveau. Het verhaal en de logica rammelt aan alle kanten. De helden maken domme keuzes evenals de Amerikaanse president die wel heel makkelijk atoombommen lanceert. Alleen het plotseling verschijnen van Wonder Woman is heel even grappig. Het feit dat dit ook het enige grappige moment in de film is kun je ook veelzeggend noemen. Zeker als je deze film vergelijkt met de frisse manier waarop Deadpool onlangs het superheldengenre nieuw leven inblies. Batman v Superman: Dawn of Justice is gedrocht geworden. Het rammelende verhaal, de vele overbodige scenes en de overdreven actie maken de film erg vermoeiend en alleen interessant voor de hardcore fans van comics.