Recensie: Trik – Decennium

vvd kebab

Bij (politieke) spotprenten denk je al aan pentekeningen (van bijvoorbeeld Jos Collignon of Joep Betrams), maar de prenten van Trik zijn anders. Het digitaal gemaakte werk van Trik is grafischer, waardoor de boodschap vaak sterker is. Zijn beste tekeningen van de afgelopen 10 jaar zijn nu gebundeld.

Traditionele tekenaars zijn te herkennen aan hun tekenstijl, maar dit is tevens een belemmering blijkt bij het bekijken van dit boek. Trik speelt handig met bekende beelden om er vervolgens een (politieke) boodschap in te stoppen. De twee bovenstaande plaatjes uit het boek zijn daar goede voorbeelden van. Iedereen kent de afbeelding van de kok die döner maakt en ook de poster van Scarface zit in het collectieve geheugen. Door daar een andere draai aan te geven, onstaat al snel een politieke prent die in tegenstelling tot Trik’s collega’s van de oude stempel geen begeleidende tekst nodig heeft. Je kunt daarom makkelijk stellen dat Trik de spotprent heeft vertaald naar de 21ste eeuw.

Wat trouwens ook bijzonder is aan dit boek is het feit dat er een bijbehorende soundtrack is. DJ Knowledge & DJ Mista Sweet (a.k.a. Swotteam) hebben deze gemaakt en je kunt de mixtape downloaden op de website van Booktunes.

sylvio scarface