Review: NYXI JoyPad

NYXI JoyPad

Er is al jaren een markt voor accessoires en vervangende controllers voor de Nintendo Switch. Maar wat NYXI weet te leveren voor een schappelijke prijs maakt het in mijn ogen de meest logische upgrade voor je driftende originele Joy-Con.

De Nintendo Switch is over de afgelopen vijf jaar uitgegroeid tot één van mijn favoriete consoles ooit. Het slimme switchende concept werkt nog altijd briljant, al laten de kleine Joy-Con controllers wel iets te wensen over. De knopjes zijn klein en bovenal is de achterkant volledig plat, waardoor het nooit helemaal comfortabel voelt – zeker niet in langere speelsessies. Om die reden heb ik rubberen grips geprobeerd, plastic opzetstukken die steeds los kwamen en alternatieve controllers die altijd wel een feature of twee missen. Zo niet de NYXI JoyPad!

Eindelijk comfortabel

Deze JoyPad vervangt de beide zijden van de Joy-Con en komt zelfs met zijn eigen tussenstuk om ook los van de console gebruikt te worden. Doordat ieder onderdeel een stuk groter is dan Nintendo’s originele controllers liggen ze een stuk prettiger in de had dan in de standaard grip. In die configuratie zaten mijn handen altijd te dicht op elkaar waardoor ik liever uitweek naar m’n Pro Controller. In de grip voelt de NYXI JoyPad als een lichtere variant van de  Xbox controller. Door de rondingen aan de achterzijde en het fijne, grippy materiaal voelt de Switch echt eindelijk comfortabel in de hand, zelfs in de grip op de televisie spelend.

Alles voelt op zijn plek

Het is daarbij een zeer degelijk gebouwde controller. De JoyPads zitten stevig in de rails van de console en bewegen geen fractie tijdens het spelen. Maar ook de grotere knoppen voelen fijn en kennen flink wat travel waardoor je meer het gevoel hebt echt iets in te drukken. De twee joysticks voelen lekker ruw aan en staan hoger dan de reguliere Joy-Con en deden me wederom aan die van de Xbox denken. De D-Pad heeft een unieke look, maar voelt erg precies. Bovenop vinden we de bumpers en trekkers zoals je zou verwachten en deze volstaan meer dan prima al vind ik ze nog steeds niet zo briljant als de PlayStation 5 heeft – een stap omhoog van de originele Joy-Con is het uiteraard wel. Draaien we de controllers om, dan vinden we er nog twee extra trekkers in de handvaten, vergelijkbaar met Xbox’ Elite controller welke volledig te customiseren zijn. Zo wijs je er knoppen aan toe, activeer je een turbo mode voor extra snel vuren en het belangrijkste in mijn ogen van alles? De controller is stil. geen geklik of of getik wat je uit je sessie haalt, maar een muisstille controller die dienst doet. Daarbij is het belangrijk om te benoemen dat alles hier is, van Rumble (geen HD helaas, maar er zijn amper games die dit benutten) tot precieze (sixaxis) motion controls waardoor je niets inlevert.

Light it up

Het meest opvallende aan het design van de NXI JoyPad is uiteraard de lichtgevende ringen rond de joysticks. Volledige RGB, kun je deze alle kleuren van de regenboog meegeven in de verschillende configuraties. Zo waardeerde ik de vaste paarse verlichting rond m’n sticks, maar ook een ademend patroon met een enkele of alle kleuren behoort tot de mogelijkheden. Dit pas je wat clunky aan door het kleine knopje en de desbetreffende stick tegelijk in te drukken. Zo kun je dus ook verschillende kleur opties gebruiken voor de beide sticks om het echt jouw unieke configuratie te maken.

Conclusie

Voo hoe cool de Nintendo Switch ook is, laten de Joy-Con Controllers te wensen over. Niet alleen oogt de NYXI Gamepad zeer fraai en kun je hem naar jouw smaak customizen met de LEDs is het bovenal een heerlijk aanvoelende controller. Alles is groter, de grips aan de achterzijde voelen super en de controllers zitten zeer stevig vast. Knoppen zijn comfortabel, stil en alle features zijn aanwezig. Ben je in de markt voor een vervangende controller? Dan zou ik zeker aanraden om hier eens een kijkje te nemen naar de producten van NYXI!

Sander Noordijk

NYXI JoyPad

NYXI JoyPad