Review: Ys IX Monstrum Nox

Ys IX Monstrum Nox

Wie het over langlopende JRPG-series heeft komt vaak uit bij Final Fantasy, Dragon Quest of de Mana-games. Toch draait het minder bekende Ys inmiddels ook alweer mee sinds 1987. Nu in 2021 is het de tijd voor Ys IX: Monstrum Nox om de grote schoenen van zijn voorganger te vullen.

Als korte geschiedenisles begon Ys op de PC in Japan, maar vond rereleases en nieuwe games overal. De laatste jaren was Ys vooral te vinden in de handheld space op PlayStation Portable, PlayStation Vita. Na de heruitgave van de eerste twee games volgde in 2016 nieuw deel Ys VIII Lacrimosa of Dana, welke drastisch anders bleek. Het nam de serie van zijn kenmerkenee isometrische aanzicht met 2D sprites naar volle 3D en maakte de stap naar de grote consoles. Dit negende deel volgt op de voet, maar is niet zo’n grote stap als dat.

Vrij instappen

Wie nieuw instapt bij de serie hoeft zich geen zorgen te maken, want iedere Ys game is een volledig opzichzelfstaand verhaal. Ja, er zitten terugkerende elementen in en grappen of referenties die alleen de fans zullen herkennen, maar overall kun je hier zonder voorkennis induiken. Zelf kon ik wel giebelen om een vroege verhoringssectie, waarin roodharig hoofdpersonage van de serie Adol Christinsin de vraag krijgt waarom hij altijd schipbreuk leidt en legendarische wapens altijd kwijt raakt; iets wat hij in Monstrum Nox nog eens voed door meteen te roepen ‘…dit raak vast weer kwijt” bij het vinden van een een dergelijk wapen. De titulaire Monstrum blijken veranderde personen te zijn welke superkrachten en een bijzonder uiterlijk hebben gekregen en vroeg in de game wordt Adol ’toegevoegd’ aan dit rijtje. Duidelijk ongelukkig in dit bestaan en rebellerend tegen de verantwoordelijke hiervoor werken de Monstrum samen om dit te doorbreken. Dit zal geen prijzen ontvangen voor het schrijfwerk, maar het geheel voelt solide aan en liet me steeds raden wat er hierna zou gebeuren in de meer dan meer dan 30 uur die Monstrum Nox me zoet hield.

Snelle combat

We hebben hier te maken met een actie JRPG, waar personages vrij bewegen en in real time combat vechten. Geen trage turn based gevechten dus, maar flitsende actie met een vleugje diepgang. Zo zijn er twee soorten aanvallen, maar daarnaast unlock speciale, sterkere aanvallen op een cooldown. Al gauw heb je meerdere Monstrum om mee samen te werken en kun je vrij wisselen tussen personages en gebruik maken van hun krachten. Vijanden in Ys: Monstrum Nox zijn gaaf vormgegeven en hebben vaak iets organisch als platen en ogen tegelijkertijd ook vrij demonisch. Combat is leuk, voelt snel al wordt je aan het begin doodgegooid met tutorials en informatieschermen. Dit is natuurlijk mede omdat er zoveel mogelijk is, maar ik denk dat je als speler op organische wijze ook wel achter de meeste dingen komt. Bewegen door de wereld wordt ook interessanter doordat Adol met een soort grapple hook naar bepaalde punten kan vliegen – iets wat ook weer in de combat van pas komt.

Niet zo fraai

Met het verhaal en de gameplay zit het wel goed dus, maar de uitvoering laat wat te wensen over. Noemde ik eerder dat dat de games veel tijd op handhelds hebben doorgebracht? Mijn eerste indruk van Ys IX welke ik op Nintendo Switch speelde, maar ook voor PlayStation 4 en Xbox One beschikbaar is, was dat dit erg hetzelfde oogt als Memories of Celceta op de PlayStation Vita. De omgevingen zijn vrij leeg, de personages simpel en houterig en het kleurenpalet erg bruin, donker en grijs. Licht effecten bestaan amper waardoor het geheel ook erg plat aanvoelt.

Daarbij heeft de Switch het best moeilijk om dit alles weer te geven. In de dungeons was dit nog wel te doen, maar in de grote open stad leek de framerate wel een slideshow, zo traag. Haperen, stotteren: het lijkt een constante gebeurtenis tijdens het spelen van Monstrum Nox, terwijl fraaier ogende games zonder problemen op het platform draaien.

Conclusie

Als actie gerichte JRPG is Ys IX Monstrum Nox zeer interessant en het verhaal wat dit omlijst bevalt goed. Daarnaast kun je zonder voorkennis deze game induiken en leren wat de vloek van de Monstrum inhoudt. Reken echter wel op eindeloze tutorials en andere bemoeienis voor je echt kunt beginnen met spelen. Daarbij is de framerate van de game op vele plaatsen om te huilen, terwijl Ys IX nu niet de meest fraaie game is op Nintendo Switch. Heb je niet al te hoge verwachtingen en zin in iets nieuws op het gebied van actie RPG’s, dan is Ys IX Monstrum Nox prima – verwacht alleen geen wonderen.

Sander Noordijk

Ys IX Monstrum Nox