Salvador Dalí en de bizarre fotoshoot voor Playboy

dali voor de playboy

In 1973 mocht niemand minder dan kunstenaar Salvador Dalí een aantal bladzijden vullen in de Playboy. Het spreekt voor zicht dat dit een bizar resultaat opleverde.

Dalí had voor dit project meerdere collages gemaakt die bestonden uit foto’s van naakte vrouwen en bizarre voorwerpen. Zo was er op de set een enorm ei aanwezig, waarin het logo van Playboy was aangebracht. Ook waren er reusachtige slangen gemaakt voor dit project.

Fans van de kunstenaar

De fotoshoot vond plaats in het Spaanse vissersdorp Cadaqués. Voor de fotografie was de ervaren Pompeo Posar aanwezig die aanwijzingen ontving van de toen 69-jarige Salvador Dalí. Op een afstand stonden fans van de excentrieke kunstenaar naar hun idool te roepen. Alles bij elkaar was dit een bijzonder evenement in het normaal gesproken slaperige stadje.

De reden voor Dalí om voor de Playboy aan de slag te gaan was geld. Niets meer of minder. Of, zoals hij het zelf zo mooi zei: “De betekenis van dit werk staat gelijk aan mijn motivatie: geld. Wat ik voor Playboy heb gemaakt is erg goed en de betaling is evenredig hieraan.” De foto’s verschenen uiteindelijk in het decembernummer van 1974.

dali voor de playboy

dali voor de playboy

dali voor de playboy

dali voor de playboy

dali voor de playboy
Schetsen voor de fotoshoot.