Sculpturen van zout uit de Dode Zee

zoutsculptuur uit de Dode zee

Al 15 jaar werkt de Israëlische kunstenaar Sigalit Landau met het water uit de Dode Zee. De concentratie zout in dit meer is zo hoog dat je er sculpturen mee kunt maken.

Alledaagse voorwerpen als kledingstukken, schoenen, muziekinstrumenten en zelfs fietsen worden door Sigalit Landau zo lang ondergedompeld dat zich er een laag met zoutkristallen op vormt. Hierdoor transformeren ze, dankzij de bijzondere omstandigheden, van iets gewoons in iets bijzonders.

Bevroren

Plots lijkt het iets dat niet van deze wereld is. Je herkent de vorm, maar niet de structuur. Het lijkt in ieder geval niet op iets dat een tijdlang in het water heeft gelegen. Het heeft eerder iets weg van een voorwerp dat bevroren is.

Hete woestijnzon

Aan dat laatste moet in ieder geval de kunstenaar zelf denken. Als zij in het water van de Dode Zee aan het werk is, heeft ze regelmatig visioenen van bevroren of besneeuwde poollandschappen. Het feit dat je iets bevroren kan laten lijken door het onder te dompelen in een meer en daarna te laten drogen in de hete woestijnzon, geeft aan hoe bijzonder onze natuur is.

Van het werk van Sigalit Landau verschijnt een boek met de titel Salt Tears. Via de website van de kunstenaar kun je een exemplaar bestellen.

zoutsculptuur uit de Dode zee

zoutsculptuur uit de Dode zee

zoutsculptuur uit de Dode zee

zoutsculptuur uit de Dode zee