Sigur Rós neemt je mee naar een droomwereld

Foto: Sigur Rós
Foto: Sigur Rós

Het iconische album ( ) van de IJslandse band Sigur Rós viert dit jaar zijn 20ste verjaardag. Voor de band een goede reden om op tournee te gaan en de muziek van dat album in de spotlights te zetten.

Al bij binnenkomst in de AFAS Live merkte je aan alles dat het geen gewoon concert zou worden. Er was geen voorprogramma, er klonk alleen een drone-achtige toon in de half verlichte zaal. Ook viel op dat het op de tribunes met zitplaatsen al vroeg erg druk was. Veel mensen kozen waarschijnlijk voor een stoel door de mededeling dat het programma drie uur zou duren.

Piano

Het concert begon inderdaad even na achten en stopte pas rond kwart voor elf met een korte pauze in het midden van de set. Toch voelde het op geen enkel moment als te lang of overbodig. Integendeel, de tijd vloog voorbij zodra de eerste klanken van Untitled #1 – Vaka klonken. Dit nummer ging naadloos over in Untitled #2 – Fyrsta en Untitled #3 – Samskeyti. waarbij de kalmerende pianoklanken van dat laatste nummer heel mooi werden uitgelicht wat zorgde voor een mooi eerste hoogtepunt van de avond.
Meteen daarna volgde Svefn-g-englar waarbij de dansende lichtjes op het podium en de beelden uit de iconische videoclip bij het nummer. Bij veel bands zou een nummer als dit de hoofdrol krijgen tijdens de toegift, maar Sigur Rós vaart geheel een eigen koers en doet alles net even anders. Zo ontbraken bijvoorbeeld grote favorieten als Hoppípolla en Starálfur op de setlist. Dat gebrek maakte de band helemaal goed door vol passie te spelen.

Takk

Interactie met de zaal was er nagenoeg niet. Vlak voor het einde sprak zanger Jónsi was voorzichtige woorden in het IJslands waarvan de meeste aanwezigen alleen Amsterdam en takk herkenden en helemaal op het einde nam de band afscheid van de zaal door een paar plechtige buigingen te maken. Verder was er alleen opperste concentratie en een intense lichtshow waarin de muzikanten slechts figuranten leken. De muziek had de hoofdrol en deze was gelukkig van een hoogstaand niveau.

Het eerste deel van de set toonde de wat meer rustige kant van Sigur Rós, na de pauze voerden de IJslanders de intensiteit op. Vooral de finale met Kveikur en Untitled #8 – Popplagið liet een ontketende band horen die akelig dicht in de buurt kwam van heavy rockbands als Tool. Sigur Rós is live een fenomeen. Bijna drie uur lang werden we meegenomen naar de unieke droomwereld van de band.

Setlist:

Untitled #1 – Vaka
Untitled #2 – Fyrsta
Untitled #3 – Samskeyti
Svefn-g-englar
Rafmagnið búið
Ný batterí
Gold 2
Untitled #7 – Dauðalagið
Smáskifa

pauze

Glósóli
Untitled #6 – E-Bow
Sæglópur
Gong
Andvari
Festival
Kveikur
Untitled #8 – Popplagið