Oppo laat foto’s schitteren dankzij MariSilicon X

Oppo Reno 8 Pro

De nieuwste topmodellen van smartphonefabrikant Oppo zoals de Oppo Reno 8 Pro en de Oppo Find X5 Pro vallen op vanwege de uitstekende foto’s die je ermee kan maken. Dit komt voor een belangrijk deel dankzij de MariSilicon X Imaging NPU, een chip die fotografie naar een hoger niveau tilt.

Bij smartphones doen niet alleen de steeds beter wordende lenzen het werk, maar ook software speelt een grote rol. Dit is waar MariSilicon X om de hoek komt kijken. De speciale imaging NPU is intern ontwikkeld door OPPO en levert zowel de immense rekenkracht als het lage stroomverbruik wat nodig is voor geavanceerde beeldverwerkingsprestaties op mobiele apparaten.

MariSilicon X is gebouwd aan de hand van het geavanceerde 6nm-productieproces en beschikt over een toonaangevende DSA-architectuur. Samen vormen deze de basis van de ongelooflijk krachtige AI-computermogelijkheden. De NPU kan tot 18 biljoen bewerkingen per seconde leveren (18 TOPS), waardoor het nog krachtiger is in AI-berekeningen dan sommige toonaangevende SoC’s op vlaggenschipniveau, zoals de Apple A15 (15.8 TOPS), en het meer dan genoeg speciale beeldverwerkingskracht geeft om de geavanceerde AI-algoritmen van OPPO te ondersteunen. Wat betreft energie-efficiëntie levert MariSilicon X een ongelooflijke 11,6 TOPS per watt, met topprestaties bij een laag stroomverbruik om 4K-nachtvideo-opnames met kristalheldere frames mogelijk te maken.

Dankzij deze uitstekende prestaties kan MariSilicon X beelden verwerken in het Bayer RAW-domein. In vergelijking met het YUV-domein waar traditionele videoverwerking plaatsvindt, bevat het RAW-domein rijkere informatie voor beeldverwerkingsalgoritmen om aan te werken. Met deze royale rekenkracht tilt MariSilicon X de videografie van Reno8 Pro naar een geheel nieuw niveau en biedt het de uitstekende 4K Ultra Night Video en 4K Ultra HDR Video.

4K Ultra Nacht Video

Het opnemen van video’s in 4K-resolutie is niet moeilijk voor huidige smartphones. Een hogere resolutie betekent echter niet noodzakelijk duidelijkere details, vooral bij weinig licht. Voor de meeste huidige smartphones, zelfs voor veel vlaggenschepen met een grote sensor, zijn de 4K-videobeelden bij weinig licht vaak niet zo indrukwekkend, en hebben ze veel ruis en wazige details.

Met de Oppo Reno8 Pro kun je echter met behulp van MariSilicon X veel betere video-opnamen bij weinig licht bereiken met 4K Ultra Night Video. Bij opnamen bij weinig licht voert MariSilicon X AI ruisonderdrukking (AINR) uit om een aanzienlijke verhoging van de algehele helderheid van het beeld te leveren. Het AINR-algoritme is getraind op een dataset van een miljoen punten en kan op intelligente wijze ongewenste ruis herkennen en verminderen. Op de Reno8 Pro, met de ondersteuning van MariSilicon X, kan AI-ruisonderdrukking worden uitgevoerd met een toename van de energie-efficiëntie van 1.116% in vergelijking met bijvoorbeeld de Reno7 Pro.

Dankzij de rekenkracht en efficiëntie van MariSilicon X kan Reno8 Pro AINR op pixelniveau uitvoeren, zelfs in 4K in realtime, wat resulteert in veel minder ruis en duidelijkere details. Samen met het nieuwe, door Oppo zelf ontwikkelde 3A-algoritme dat autofocus, automatische belichting en automatische witbalans beter kan afstemmen voor natuurlijkere (huids-)kleuren, kan de Reno8 Pro merkbaar betere video’s maken bij weinig licht in 4K-resolutie.

4K HDR-video

Een andere uitdaging is fotograferen in tegenlicht. Wanneer je bijvoorbeeld foto’s maakt van mensen op het strand, moet je vaak een keuze maken: ofwel de details van de lucht vastleggen met het gezicht onderbelicht, of de details van het gezicht vastleggen met de lucht die overbelicht is. Met MariSilicon X kun je echter zowel de lucht als het gezicht duidelijk vastleggen in 4K-resolutie met 4K Ultra HDR Video.

Bij het fotograferen in tegenlicht maakt de Reno8 Pro optimaal gebruik van de DOL-HDR-functie, door zowel lange als korte belichtingen van hetzelfde frame bijna tegelijkertijd vast te leggen. Het frame met lange belichting bevat meer details in schaduwen, terwijl het frame met korte belichting meer details in hooglicht bevat.

Vervolgens kan Reno8 Pro met de rekenkracht van MariSilicon X de twee frames in realtime samenvoegen tot één, waardoor videobeelden worden gemaakt die een groter dynamisch bereik bieden. Door dit meerstappenproces zien zelfs video’s die gemaakt zijn in de meest uitdagende omstandigheden met achtergrondverlichting er ultrahelder uit op Reno8 Pro, met kleuren en details in elk frame die er levensecht uitzien. Naast de videodoorbraken van MariSilicon X, wordt de Reno8 Pro ook geleverd met veel verbeteringen in fotografie, waaronder een betere portretmodus met meer cinematische bokeh-effecten, schonere en snellere nachtopnamen aan de hand van OPPO’s Turbo RAW-technologie.

De Reno8 Pro is ook uitgerust met de beste selfiecamera van alle OPPO-telefoons. Door een combinatie van een exclusieve 32 MP RGBW IMX709-sensor en een gloednieuwe 5-delige groothoeklens met autofocus, kan de Reno8 Pro duidelijkere selfies maken dan ooit tevoren. Gebruikers kunnen ook close-up selfies maken met de ingebouwde 2X-functie.

oppo